HSP – Hoog Sensitieve Perceptie

Een leeuwin sluipt stil naar een kudde antilopen. Opeens kijken er een paar antilopen op, ze hebben de leeuwin door en waarschuwen de kudde voor het gevaar. Heb je dit beeld wel eens gezien op tv?

Net als onder de mensen, komt ook in de natuur bij vele diersoorten Hoog Sensitieve Perceptie voor!  Bij mensen hebben ongeveer 20% van de mensen een hogere sensitieve perceptie.

HSP - Hoog Sensitieve Perceptie - hoog sensitief persoon - Edwin van der Hoeven

HSP – Hoog Sensitieve Perceptie

Wie of wat is een hoog sensitief persoon?

In het kort; bij een hsp verwerken de hersenen meer zintuigelijke informatie en hij of zij reflecteert daar dieper op. Een natuurlijk gevolg hiervan is dat, wanneer je gedurende langere tijd meer opmerkt, je ook sneller rust nodig hebt. Je zintuigelijke beleving is namelijk intenser, complexer, chaotischer en je ervaart iets sneller als nieuw of anders; je wordt meer gestimuleerd door prikkels dan de gemiddelde mens. 

Het heeft dus twee kanten:

  • Je bent je meer dan anderen bewust van subtiliteiten.

Maar..

  • Je wordt ook gemakkelijker overweldigd.

Het is aangeboren en heeft dus geen directe relatie met spiritualiteit. Met andere woorden; het staat los van geloofsovertuiging of intelligentie en rationaliteit. Maar een hsp-er heeft doorgaans wel een groter empatisch vermogen en zal door zijn of haar natuurlijke nieuwsgierigheid sneller aangetrokken zijn tot spirituele onderwerpen. 

Behoefte om er eens over te praten? Je bent altijd welkom voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.

Belangrijk om te weten als hoog sensitief persoon

Je eigenschap is normaal. 

Het komt voor bij 15 tot 20% van de bevolking – te veel om een stoornis te zijn, maar niet genoeg om goed te worden begrepen door de meerderheid van de mensen om je heen.

Het is aangeboren.

Biologen hebben het zelfs in meer dan 100 soorten gevonden (en waarschijnlijk zijn er nog veel meer), van fruitvliegjes, vogels en vissen tot honden, katten, paarden en primaten. Deze eigenschap weerspiegelt een bepaald type overlevingsstrategie, opmerkzaam zijn alvorens te handelen. De hersenen van zeer gevoelige personen (HSP’s) werken eigenlijk een beetje anders dan die van anderen.

Deze eigenschap is geen nieuwe ontdekking, maar het is verkeerd begrepen.

Omdat HSP’s liever kijken voordat ze nieuwe situaties betreden, worden ze vaak ‘verlegen’ genoemd. Maar verlegenheid is geleerd, niet aangeboren. In feite is 30% van de HSP’s extravert, hoewel de eigenschap vaak als introversie wordt bestempeld. Het wordt ook geremdheid, angstgevoelens of neuroticisme genoemd. Sommige HSP’s gedragen zich op deze manieren, maar het is niet aangeboren om dit te doen en niet het basiskenmerk.

Gevoeligheid wordt in verschillende culturen anders gewaardeerd.

In culturen waar het niet wordt gewaardeerd, hebben HSP’s meestal een laag zelfbeeld. Ze krijgen te horen ‘wees niet zo gevoelig’ zodat ze zich abnormaal voelen.

bron: Elaine Aron – https://hsperson.com/

Edwin en hulp bij hoog sensitiviteit

Je wilt begrijpen waarom je situaties anders beleeft of inschat. Het lijkt veelal een last omdat je het gevoel hebt dat mensen over je grenzen heen gaan en als je er iets van zegt dan ontmoet je veel onbegrip. Hoog sensitiviteit zal voor elk mens anders zijn en is het daarom vooral van belang om te ontdekken wat voor jou goed is. Het begint daarom bij herkenning, erkenning en vervolgens acceptatie. Zo wordt je sensitiviteit een prachtige manier om de wereld om je heen waar te nemen en nog belangrijker: erin deel te nemen.

Weten hoe ik je daarbij kan helpen? Neem gerust contact op, ik vertel je er graag meer over. Je kunt onderstaand formulier gebruiken of direct een afspraak maken voor een gratis en vrijblijvende kennismaking.

Hoe staande te blijven in een wereld die je overweldigd

In haar nationale bestseller, The Highly Sensitive Person: How to Thrive When the World Overwhelms you, beschrijft auteur Elaine Aron een onderscheidend persoonlijkheidskenmerk dat maar liefst één op de vijf mensen treft. Volgens de definitie van Dr. Aron heeft de zeer gevoelige persoon (HSP) een gevoelig zenuwstelsel, is zich bewust van subtiliteiten in zijn / haar omgeving en wordt gemakkelijker overweldigd in een zeer stimulerende omgeving.

Maar de belangrijkste kwaliteit is dat ze, vergeleken met de 80% zonder de eigenschap, alles om hen heen veel meer verwerken – reflecteren, erover nadenken, associaties aangaan. Wanneer deze verwerking niet volledig bewust is, komt deze naar boven als intuïtie. Dit vertegenwoordigt een overlevingsstrategie die bij veel soorten voorkomt, altijd in een minderheid van zijn leden.

HSP - Hoog Sensitieve Perceptie - hoog sensitief persoon - Edwin van der Hoeven
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on email
Share on print
op de bestemming van je sensitiviteit aankomen
je hart volgen
Edwin

Op de bestemming van je sensitiviteit aankomen

Sensitiviteit is een kompas om richting te geven naar jouw bestemming, naar die momenten dat je jezelf volledig mag zijn. Hoog sensitiviteit is een creatieve kracht, een inlevings- en voorstellingsvermogen dat geen grenzen kent. Laat het daarom zien waar het gewaardeerd wordt en wees voorzichtig dat anderen er niet overheen walsen met lomp gedrag of domme opmerkingen.

Lees verder »
sensitiviteit
Edwin

Ik voel en zie van alles, maar wat betekent het?

Ik sprak laatst een nieuwe deelnemer aan mijn training en dé vraag waarmee ze worstelde was: ik voel en zie van alles, maar wat betekent het nu eigenlijk? Deze vraag heb ik al op veel verschillende manieren gekregen. Je sensitiviteit begint zich te ontwikkelen, je waarnemingsvermogen verhoogt zich en plots ga je dingen waarnemen die je nooit eerder gevoeld of gezien hebt. Het voelt als een taal die je nog nooit gesproken hebt en nu moet je opeens een gesprek voeren zonder woordenboek.

Lees verder »
sensitiviteit zorgt voor veel extra indrukken
HSP en sensitiviteit
Levensvisie
Spirituele ontwikkeling
(Trance-) Healing
Mediumschap
Meditatie
Meer te weten komen?