Dansk DA Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Italiano IT Norsk bokmål NO Português PT Español ES

Wanneer ben jij jezelf voor het laatst tegen gekomen?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on email

Wanneer ben jij jezelf voor het laatst tegen gekomen?

Wanneer ben jij jezelf voor het laatst tegen gekomen?

Wanneer ben jij jezelf voor het laatst tegen gekomen?

Spiritualiteit is niet alleen ‘licht en liefde’ of alles door een roze bril zien. Wanneer je écht inzicht wilt in wie je bent, moet je kijken naar het hele plaatje en dan vooral die stukken die je het liefst niet wilt zien. Daarom ook de vraag wanneer jij jezelf voor het laatst tegen bent gekomen. Dit week-end kwam ik erachter dat een sauna op 110 graden Celcius daar heel goed bij kan helpen. Je gaat erin met volle moed, heerlijk even zweten en de spieren los maken. Maar na 5 minuten zit je op een hartslag van 140 en ben je kleddernat van het zweet. Dat is ook niet eens het ergste; je gedachten staan op vol volume te tetteren dat je eruit moet. Maximaal in de weerstand!

Altijd genoeg redenen om iets niet te doen

Het is té heet, ademen gaat moeilijk en al helemaal niet door je neus. Je hebt lang genoeg erin gezeten. Je hoeft echt geen 15 minuten, 7 is ook prima. Je zweet al, dat is toch goed zo dan. Je zit niet echt lekker, misschien na een korte pauze gaat het beter. Het is beter om het een beetje op te bouwen. Misschien even wat water drinken. Is het niet té heet nu….. en ga zo maar door. Je ‘mind’ gaat helemaal los en verzint van alles en nog wat om onder de hitte uit te komen. Maar gewoon even accepteren voor wat het is lukt nauwelijks. Acceptatie komt alleen voor in het woordenboek der gewoonte. Super boeiend eigenlijk. Want al deze excuses, al deze uitvluchten, al die kronkels zijn onderdeel van wie je bent. Dat maakt wie je bent al weer een stuk minder leuk is het niet? Altijd genoeg redenen om iets niet te doen, terwijl je er maar eentje nodig hebt om ervoor te gaan.

Waar identificeer je jezelf mee?

Spirituele ontwikkeling gaat over het totaalplaatje en zelf-realisatie laat geen keuzes! Het is daarom niet altijd even gemakkelijk of leuk want je komt stukken tegen van jezelf, in jezelf, die misschien niet even leuk of gemakkelijk zijn. Maar je dient jezelf dan ook af te vragen; wie bepaalt hoe je moet zijn? Waar identificeer je jezelf mee?

  • Misschien heb je gedrag aangeleerd omdat je ooit op die manier wist te overleven.
  • Vertrouw je niemand omdat je niet goed weet hoe je überhaupt op jezelf moet vertrouwen.
  • Weet je iedereen van goed advies te voorzien maar luister je niet eens naar je eigen intuïtie.

Kijk je angst in de ogen

Als alles licht en liefde moet zijn, dan maak je het voor jezelf niet makkelijker als het een keertje tegen zit. Blijdschap beperkt niet, angst daarentegen verlamt je. Het is daarom zo belangrijk om je angst niet uit de weg te gaan, het is precies die angst die je ook de vrijheid kan geven jezelf te zijn.

Angst leert je de grens van je kunnen te verkennen

Alex Honnold is niet iemand die zijn angst uit de weg gaat. In de film van National Geographic Free Solo zie je zijn voorbereiding om El Capitan te beklimmen; alleen én zonder touw om zichzelf in veiligheid te stellen. Een bloedstollend avontuur waarbij je je hart vasthoudt terwijl hij zich vastklampt aan die enorme muur. Tijdens zijn voorbereidingen wordt hij meerdere keren geconfronteerd met zijn angst; de mogelijkheid om te vallen en het niet te overleven. Daar is mijn sauna avontuur natuurlijk niets bij, maar we komen allemaal onze eigen muur vanzelf een keer tegen. Stoppen we dan daar? Of nemen we juist de tijd om onze angst te onderzoeken en zo uiteindelijk de vrijheid te vinden door die onzichtbare muur in onszelf te bedwingen. Jij bepaalt het zelf en niemand kan die muur voor jou beklimmen.

In je comfort-zone sta je stil, groei je niet

Alleen zo leer je jezelf echt kennen, wordt je heel en vindt je heling. Niet door altijd maar klaar te staan voor een ander. Niet door altijd de ander voorop te stellen en je aan te passen. Niet door nog langer je dromen in de ijskast te zetten omwille van de goede vrede. Vrienden worden vijanden, vijanden worden vrienden. Wat eerst niet lukte wordt haalbaar en wat je deed is nu niet meer interessant. Het leven geeft ons tegenstellingen en angst, zodat we er bovenuit mogen stijgen en zo ons ware gezicht mogen tonen. Omarm daarom je angst als een kracht die je vooruit helpt, je helpt te overwinnen.

Foto; Luis Galvez op Unsplash
de kracht in jezelf

Sta op nadat je bent gevallen en loop weer verder

Het verleden los laten is het enige wat je hoeft te doen. Niet langer proberen vast te houden aan dat wat je niet meer dient. Het stof achter je zal dalen tot het weer wacht om opgewekt te worden door de volgende zoeker. Niets blijft hetzelfde, voor niemand, waarom zou het voor jou anders zijn. Sta daarom weer op en loop verder, ga verder met je leven en blijf niet treuren. Sta je zelf toe verdriet te voelen, maar zie de opluchting ook als moment om weer verder te gaan.

Lees verder »
gezien worden

Wie niet weg is, is gezien!

Verstoppertje spelen, wie vond het als kind niet leuk? Maar ook als volwassene ben… of was ik in staat om verstoppertje te spelen. Ik kon het altijd wijten aan mijn sterrenbeeld De Schorpioen; het mysterieuze diertje wat graag verstopt zit in de kleinste hoekjes en kieren en ongezien wil blijven. En dat was ook mijn grote uitdaging, want hoe blijf je ongezien met een lengte van bijna 2 meter? Nu ben ik natuurlijk niet meer die onzekere puber met jeugdpuistjes, een mat in mijn nek en gebogen schouders. Maar toch, gezien worden hoefde niet zo nodig.

Lees verder »
overwin je angst
angst overwinnen

Overwin je angst!

Overwin je angst en er wachten je grootse schatten. Veelal is het een kwestie van doorzetten. De angst die je voelt is namelijk niet aanwezig op de eindbestemming!

Lees verder »

Nieuwsbrief

Eén reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HSP en sensitiviteit
Levensvisie
Spirituele ontwikkeling
(Trance-) Healing
Mediumschap
Meditatie
Meer te weten komen?