Dansk DA Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Italiano IT Norsk bokmål NO Português PT Español ES

De kunst van meditatie

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on email

De kunst van meditatie

De kunst van meditatie

Je gaat rechtop zitten, op een stoel of in de kleermakerszit en let erop dat je houding netjes is. Je kin richt zich een klein beetje naar de borstkas zodat je nek kan ontspannen en het ademen eenvoudig gaat. Je sluit je ogen!

Het object van de meditatie is je houding….

Als mensen bidden vouwen ze hun handen samen. Je kunt je duim vasthouden met je andere hand, dit kalmeert. Of je plaats je handen plat tegen elkaar, net zoals ze in Azië elkaar groeten. Namaste! Verschillende mudra’s met allemaal haar eigen betekenis.

Het object van de meditatie zijn je handen….

Je let op je ademhaling en voelt hoe deze steeds rustiger wordt. Je haalt diep maar ontspannen adem en zorgt dat zowel de buik als de borstkas betrokken zijn. 1 – 2 – 3 – 4 tellen in en bij de uitademing probeer je in 6 tellen uit te ademen. 

Het object van de meditatie is de ademhaling….

Geachten komen en gaan, je realiseert je dat je niet gedachten bent en ze dus los mag laten. In stilte denk je aan een mantra en herhaal je deze in gedachte of chant je hem met volle aandacht; Oooooooohm.

Het object van de meditatie zijn je gedachten….

De spirituele wereld nodig je uit door een intentie uit te zenden. Dierbaren of engelen komen dichterbij wanneer je ‘in the power’ gaat zitten. Je verhoogt je energie en er vind afstemming plaats met het hogere, het Goddelijke. 

Het object van de meditatie is de spirituele wereld….

 Wellicht heb je al door dat ik zo een tijdje door kan gaan. Er zijn ontelbaar veel vormen van aandachtsbeoefening waarmee we denken te mediteren. Er is echter maar één object van meditatie en dat is de kern van meditatie zelf; gewaarzijn ofwel ‘awareness’. Alle voorbeelden hierboven zijn omschreven als objecten van meditatie; of ook wel een onderwerp om tot een vorm van gewaarzijn te komen. Letten op je houding, je handen, je ademhaling en ga zo door. Maar dat is niet meditatie, dat is een hulpmiddel om onszelf te trainen en te disciplineren. 

In meditatie gaat het er uiteindelijk om onze ware kern te zien, te erkennen en accepteren. Onze kern of essentie is niets, niets anders dan puur gewaarzijn. Het is niets omdat het niets is wat ons bekend is in vorm, inhoud, grootte of identiteit. Het ontstijgt dit alles en omvat het tegelijkertijd. Je dient je daarom volledig bloot te geven, kwetsbaar op te stellen en elk object wat vorm probeert te geven los te laten. Wie en wat je bent laat zich niet beperken door deze objecten van meditatie. 

Elk object van meditatie zoals hierboven geschetst is als een voertuig wat je op je bestemming probeert te brengen. Echter, je bent al op je bestemming, je hoeft nergens naartoe. Wanneer je dus gaat inzien dat de objecten slechts een vorm zijn en je deze vorm waarneemt vanuit ‘iets’, dan zul je je realiseren dat je al waarneemt vanuit die essentie van het zelf. Het is je identificatie met de objecten die je verhinderen één te zijn in gewaarzijn. 

Realisatie is daarom niet gebonden aan geloof of religie, aan bidden of een meditatie techniek, aan een God of spirituele wereld. Realisatie ligt in handbereik van de beschouwer. De kunst van meditatie ligt in haar eenvoud en dat maakt het juist zo moeilijk. 

Foto; Luis Galvez op Unsplash
de kracht in jezelf

Sta op nadat je bent gevallen en loop weer verder

Het verleden los laten is het enige wat je hoeft te doen. Niet langer proberen vast te houden aan dat wat je niet meer dient. Het stof achter je zal dalen tot het weer wacht om opgewekt te worden door de volgende zoeker. Niets blijft hetzelfde, voor niemand, waarom zou het voor jou anders zijn. Sta daarom weer op en loop verder, ga verder met je leven en blijf niet treuren. Sta je zelf toe verdriet te voelen, maar zie de opluchting ook als moment om weer verder te gaan.

Lees verder »
We zijn geen materie, eerder leegte
jezelf leren kennen

Nu is alles anders

Het denken is de aanjager van duale waarneming, de ademhaling daarentegen geeft je de ruimte om in contact te komen met het hogere zelf. Meditatie is leren loslaten, is zijn in het Nu. Het Nu kent geen ruimte en tijd, geen jij en ik. In het Nu is alles één!

Lees verder »

Nieuwsbrief

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HSP en sensitiviteit
Levensvisie
Spirituele ontwikkeling
(Trance-) Healing
Mediumschap
Meditatie
Meer te weten komen?