Dansk DA Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Italiano IT Norsk bokmål NO Português PT Español ES

Blijdschap is religie!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on email

Blijdschap is religie!

Blijdschap is religie!

Niet ‘een‘ religie, maar blijdschap is religie! Ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik een goede vriend van me tegenkom dan word ik daar blij van. Kijk je echter om je heen in de wereld, zeker waar het religie betreft, dan lijkt religie toch voor heel weinig blijdschap te zorgen. Dan is het kenmerk van religie meer dat we het vooral niet eens zijn met elkaar en dat gebruiken om elkaar het leven zuur te maken. Je mag best weten; spiritualiteit, religie en mediumschap neem ik echt héééul serieus! Maar wel met een glimlach. Toch zie ik het ook wel anders tijdens demonstraties van mediumschap.

Veel mediums noemen het ‘in the power’ zitten, en ze doen het voordat ze een demonstratie gaan geven. Dan wordt er een serieus liedje opgezet, omdat het de energie zogenaamd verhoogt, ze sluiten hun ogen en dan ………. als publiek zit je dan naar de mediums te kijken die met hun ogen dicht afstemming vinden. Ik heb dat eigenlijk nog nooit echt begrepen. De muziek is afgelopen en een medium staat op om een demonstratie te geven. Wat je dan voornamelijk ziet is dat de energie ondertussen op niveau ‘Noord Pool’ is beland en het medium keihard moet werken om het eerste contact te krijgen. Logisch! Er is totaal geen blijdschap, geen opwinding dat er een contact mag ontstaan. Potverdrie, hoe mooi is het niet dat er contact mag ontstaan tussen de twee werelden, dat is toch iets om te vieren? Woohooooo

Uiteraard gaat het niet overal zo. Heerlijk de demonstraties waar gezongen wordt vooraf en dan het medium met een glimlach het eerste contact legt. En natuurlijk komen daar serieuze gesprekken in voor, maar ook prachtige herenigingen tussen dierbaren, kennissen, vrienden of collega’s. Soms moet er iets uitgesproken worden waar in het leven geen tijd meer voor was. Soms is het gewoon een berichtje dat alles goed gaat. Maar religie gaat over leven, overleven en de creatieve kracht die we als mens hebben. En uit die creatieve kracht komt blijdschap voort. We maken kunst, muziek, eten, kleding omdat we daar blij van worden. Het is een expressie van ons zelf, onze blijdschap én onze boosheid evengoed. We mogen onze emoties tonen, dat is religie.

Maar laten we religie niet té serieus nemen! Kijk naar de dansende Soefi Derwisj, de aanbidders die hun gezangen richten aan God of de gospel koren die met elkaar harmonie vinden. Religie mag gevierd worden, de verbinding met elkaar wordt zo alleen maar sterker. Laat blijdschap ons verbinden met elkaar. God spreekt één boodschap in vele dialecten, dat je het ene niet kunt verstaan betekent niet dat de boodschap radicaal anders is. In elk dialect spreekt God haar woord van liefde en broederschap, opdat het ziet dat we allen één zijn.

Man mediterend op rots die uitkijk over mooie horizon van ondergaande zon
de kracht in jezelf

Innerlijke vrede

Werkelijk geluk bevindt zich niet buiten ons. Ik begon het steeds meer te ontdekken in mijn meditatie. Meditatie is geen kwestie van ‘niet meer nadenken’ of zo stil mogelijk zitten en op je ademhaling letten. Dat is slechts het voertuig. Meditatie is vrede. Een innerlijke vrede in onszelf die alle situaties en omstandigheden overstijgt.

Lees verder »
stukje van de puzzel
jezelf leren kennen

Weer een stukje van de puzzel

Elke training, workshop of cursus die je doet is als weer een stukje van de puzzel. Je leert weer iets, wordt geconfronteerd met iets wat je in jezelf niet wilt zien en mag zo weer een stukje groeien. Mijn aanbod is dan ook geen eindstation, het is als weer een stukje van de puzzel.

Lees verder »

Nieuwsbrief

HSP en sensitiviteit
Levensvisie
Spirituele ontwikkeling
(Trance-) Healing
Mediumschap
Meditatie
Meer te weten komen?