Dansk DA Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Italiano IT Norsk bokmål NO Português PT Español ES

Vrijgevigheid moet stromen in tijden van crisis

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on email

Vrijgevigheid moet stromen in tijden van crisis

Vrijgevigheid moet stromen in tijden van crisis

De stroom van zijn

Of meer voor de hand liggend; geld moet stromen in tijden van crisis. Niet de eerste gedachte die opkomt in tijden van omvallende banken en recessies. Maar menig econoom zal het met me eens zijn. Natuurlijk, het zijn de beleggers die het sentiment op de markt bepalen, maar de echte recessie wordt doorgaans toch bepaald door de massale reactie van de consument. Als het consumentenvertrouwen afneemt gaan we dat allemaal voelen in de marktwerking. Want minder uitgaven betekent minder inkomsten voor de ondernemers waardoor de omzet onder druk komt te staan. Verliezen leiden tot ontslagen en voor je het weet zit je in een neerwaartse spiraal of is de groei er in ieder geval uit.

Verstoren van de natuurlijke beweging en groei

Dit effect heeft alles te maken met hoe vrijgevig de mens is en zijn materialistische houding. Geld is als water en moet vrij stromen. De mens is slechts een tussenstation in deze continue ruilhandel. Je kunt het vergelijken met het bouwen van een dam. Het is uiteraard mooi dat er energie mee opgewekt wordt, maar tegelijkertijd verstoor je ook het natuurlijke ritme van de rivier. Er stroomt soms meer water door dan anders en de ene rivier is de ander niet. Zo ook voor de mens. Als het wat minder gaat zijn we gelijk geneigd dammen te bouwen. Als er een recessie in opkomst is zie je mensen hun geld oppotten. We bouwen een dam en laten het geld niet meer stromen. Feitelijk verstoren we zelf de natuurlijke ‘groei‘.

Delen is vermenigvuldigen

Wat nu te doen? Het probleem blijft natuurlijk bij de massa. Maar toch kun je aan je eigen angst werken door vrijgevig te zijn en/of te blijven. Des te eerder we allemaal weer ‘normaal’ doen des te eerder zal het natuurlijk evenwicht weer in gezonde toestand verkeren. Maar vrijgevigheid heeft een veel groter effect. Want het heeft de kracht door te werken op je naaste omgeving. Voor elkaar klaar staan, elkaar helpen. Juist in die tijden dat we met minder genoegen moeten lijken te nemen. Delen is vermenigvuldigen! Breek die dam af, ga niet op je geld zitten maar deel het waar je kan. Haal bijvoorbeeld eens de aardappelen bij de lokale buurtsuper of groenteman. Je betaalt iets meer, maar je weet ook bij wie je een dankbare glimlach mag zien.

Geschreven op 9 november 2008

Foto: Evelyn Mostrom @ Unsplash
de kracht in jezelf

Twijfel

Twijfel begint wanneer de waarheid gevonden wordt Wanneer een begin wordt gemaakt aan een ontdekkingsreis Een innerlijke zoektocht die leidt tot wat voor jou geldt

Lees verder »
stukje van de puzzel
jezelf leren kennen

Weer een stukje van de puzzel

Elke training, workshop of cursus die je doet is als weer een stukje van de puzzel. Je leert weer iets, wordt geconfronteerd met iets wat je in jezelf niet wilt zien en mag zo weer een stukje groeien. Mijn aanbod is dan ook geen eindstation, het is als weer een stukje van de puzzel.

Lees verder »

Nieuwsbrief

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HSP en sensitiviteit
Levensvisie
Spirituele ontwikkeling
(Trance-) Healing
Mediumschap
Meditatie
Meer te weten komen?