Alles over meditatie

Er zijn heel veel verschillende tradities en termen die een vorm van meditatie aanduiden; Transcendente Meditatie, Mindfulness, Vipassana, Shamatha, Zen enz. Vaak wordt gedacht dat meditatie het doel heeft tot ontspanning te komen maar dit is slechts deels waar, meer rust is vooral een gevolg. Zelf zie ik meditatie als een manier om eenheid te bereiken, ook wel de betekenis van Yoga. Door de jaren heen heb ik diverse vormen van meditatie ervaren en geleerd, in hoofdlijnen is een heel makkelijk onderscheid te maken;

Creatieve kracht

Ieder mens heeft een zeker vermogen tot verbeelding, bij actieve meditatie richten we ons vooral daarop. Ook wel het ‘in je kracht’ zijn of staan. Creativiteit, verbeeldingskracht en visie zijn doorgaans resultanten van deze actieve vorm van meditatie.

Stilte en rust

Bekend bij velen die mediteren; een receptieve staat van ‘zijn’ waarbij we onze gedachten tot rust proberen te brengen. We komen daarbij in aanraking met ons onderbewustzijn. Deze passieve vorm van meditatie toont ons vaak eerst hoe druk onze gedachten zijn alvorens rust te ervaren.

Edwin & meditatie

Mijn eerste aanraking met meditatie was via het Boeddhisme in 1993. Snel daarna begon ik mijn spirituele honger ook te vullen met de boeken van Krishnamurti. Het draaide daarbij voor mij om één ding: zelf-realisatie.

Na vele jaren studie, retraites en bijzondere mystieke ervaringen realiseer ik me des te meer hoeveel ik nog niet weet. Er is geen einddoel, er is slechts een pad. Je loopt erop en verwonder jezelf, keer op keer!

Je ademhaling als kompas

Van essentieel belang bij alle vormen van meditatie is de ademhaling. Ben je gespannen of gestressed, dan adem je sneller als wanneer je bijvoorbeeld slaapt. De ademhaling geeft dus aan hoe onze gemoedstoestand is maar is daardoor dus ook een stuurmiddel om tot rust te komen. Pranayama yoga is een vorm van ademhalingsbeoefening. Ik baseer mijn kennis en ervaring o.a. ook op de Kriya Yoga en de in de yoga bekende Ujjayi ademhaling.

Affirmaties: een positieve instelling

Ben je wel eens op reis geweest naar Zuid- Oost-Azie dan herken je vast wel die mooie spreuken of mantra's. Een mantra is een middel om je gedachten bezig te houden en te focussen op de meditatie waarbij je veelal je respect naar een spiritueel leraar of meester uitspreekt. Eenzelfde manier is het gebruik van affirmaties, wel bekend bij mensen die The Secret hebben gelezen. Een affirmatie is een positieve vaststelling;

  • dus niet: "ik zou wel gelukkiger willen zijn",
  • maar: "ik ben gelukkig"

Er zijn vele soorten affirmaties en graag deel ik met jullie een zeer effectieve en eenvoudige manier om affirmaties te introduceren in je meditatie.

Image
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on email
Share on print
de kracht in jezelf
Edwin

Wat is jouw voertuig naar innerlijke vrede?

Het is het moeilijkst meetbaar, maar het belangrijkst voor je spirituele ontwikkeling; hoe je je voelt, hoe je omgaat met de situaties van dag tot dag. Sta je open voor nieuwe inzichten en inspiraties en kun je in de spiegel

Lees verder »
Verhalen
Edwin

Wil je leren mediteren? Stop met proberen!

Van de 18 jaar dat ik mediteer, heb ik er ongeveer 17 jaar van stilgezeten, letterlijk! Het grootste geheim van goede meditatie is dat het draait om energie, maar dat was me nooit verteld. Dat heeft niets te maken met

Lees verder »