Category: Hoog Sensitief Persoon (HSP)

Onderwerpen

Hoog Sensitief Persoon... of Hoog Sensitieve Perceptie?

Maar liefst 1 op 5 vijf mensen is een hoog sensitief persoon (hsp). Net als onder de mensen, komt ook in de natuur bij vele diersoorten Hoog Sensitieve Perceptie voor! Doe de hsp test en lees meer informatie over de kenmerken van hoog sensitiviteit.

Wie of wat is een hoog sensitief persoon?

In het kort; bij een hsp verwerken de hersenen meer zintuigelijke informatie en hij of zij reflecteert daar dieper op. Een natuurlijk gevolg hiervan is dat, wanneer je gedurende langere tijd meer opmerkt, je ook sneller rust nodig hebt. Je zintuigelijke beleving is namelijk intenser, complexer, chaotischer en je ervaart iets sneller als nieuw of anders; je wordt meer gestimuleerd door prikkels dan de gemiddelde mens.

Het heeft dus twee kanten:

 1. Je bent je meer dan anderen bewust van subtiliteiten.
  Maar..
 2. Je wordt ook gemakkelijker overweldigd.

Je kunt niet kiezen hsp te zijn

Het is aangeboren en heeft dus ook geen directe relatie met spiritualiteit. Met andere woorden; Hoog Sensitiviteit staat los van geloofsovertuiging of intelligentie en rationaliteit. Maar een hsp-er heeft doorgaans wel een groter empatisch vermogen en zal door zijn of haar natuurlijke nieuwsgierigheid sneller aangetrokken zijn tot spirituele onderwerpen.

Herken je jezelf hierin als hoog sensitief persoon?

 • Word je gemakkelijk overweldigd door dingen als fel licht, sterke geuren, grove stoffen of sirenes in de buurt?
 • Vind je het lastig als je in korte tijd veel te doen heeft?
 • Wilt u gewelddadige films en tv-programma’s vermijden?
 • Moet u zich tijdens drukke dagen terugtrekken in bed of in een verduisterde kamer of op een andere plaats waar u privacy en verlichting van de situatie kunt hebben?
 • Maak je er een hoge prioriteit van om je leven in te richten om vervelende of overweldigende situaties te voorkomen?
 • Merk je op of geniet je van delicate of fijne geuren, smaken, geluiden of kunstwerken?
 • Heb je een rijk en complex innerlijk leven?
 • Vonden je ouders of leraren je als kind gevoelig of verlegen?

Belangrijk om te weten als hoog sensitief persoon

Je eigenschap is normaal

Het komt voor bij 15 tot 20% van de bevolking – te veel om een stoornis te zijn, maar niet genoeg om goed te worden begrepen door de meerderheid van de mensen om je heen.

Het is aangeboren

Biologen hebben het zelfs in meer dan 100 soorten gevonden (en waarschijnlijk zijn er nog veel meer), van fruitvliegjes, vogels en vissen tot honden, katten, paarden en primaten. Deze eigenschap weerspiegelt een bepaald type overlevingsstrategie, opmerkzaam zijn alvorens te handelen. De hersenen van zeer gevoelige personen (HSP’s) werken eigenlijk een beetje anders dan die van anderen.

Deze eigenschap is geen nieuwe ontdekking, maar het is verkeerd begrepen

Omdat HSP’s liever kijken voordat ze nieuwe situaties betreden, worden ze vaak ‘verlegen’ genoemd. Maar verlegenheid is geleerd, niet aangeboren. In feite is 30% van de HSP’s extravert, hoewel de eigenschap vaak als introversie wordt bestempeld. Het wordt ook geremdheid, angstgevoelens of neuroticisme genoemd. Sommige HSP’s gedragen zich op deze manieren, maar het is niet aangeboren om dit te doen en niet het basiskenmerk.

Gevoeligheid wordt in verschillende culturen anders gewaardeerd

In culturen waar het niet wordt gewaardeerd, hebben HSP’s meestal een laag zelfbeeld. Ze krijgen te horen ‘wees niet zo gevoelig’ zodat ze zich abnormaal voelen.

bron: Elaine Aron – https://hsperson.com/

Meest recente artikelen over Hoog Sensitiviteit

Hoe staande te blijven in een wereld die je overweldigd

In haar nationale bestseller, The Highly Sensitive Person: How to Thrive When the World Overwhelms you, beschrijft auteur Elaine Aron een onderscheidend persoonlijkheidskenmerk dat maar liefst één op de vijf mensen treft. Volgens de definitie van Dr. Aron heeft de zeer gevoelige persoon (HSP) een gevoelig zenuwstelsel, is zich bewust van subtiliteiten in zijn / haar omgeving en wordt gemakkelijker overweldigd in een zeer stimulerende omgeving.

Maar de belangrijkste kwaliteit is dat ze, vergeleken met de 80% zonder de eigenschap, alles om hen heen veel meer verwerken – reflecteren, erover nadenken, associaties aangaan. Wanneer deze verwerking niet volledig bewust is, komt deze naar boven als intuïtie. Dit vertegenwoordigt een overlevingsstrategie die bij veel soorten voorkomt, altijd in een minderheid van zijn leden.

Luister hier je dagelijkse meditatie

Vind deze meditatie ook op WE ARE ONE (we-are-one.io)

Veel mensen hebben de gratis Kruin Chakra resonantie meditatie gedownload om mee te mediteren tijdens volle maan. Wist je dat de stand van de maan een relatie heeft tot de Chakra’s? En er daarom 7 verschillende resonantie meditaties zijn, eentje per Chakra.

Deze pop-up toont de meditatie die hoort bij de huidige stand van de maan.

HSP en sensitiviteit
Levensvisie
Spirituele ontwikkeling
(Trance-) Healing
Mediumschap
Meditatie
Meer te weten komen?