Dansk DA Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Italiano IT Norsk bokmål NO Português PT Español ES

De “Vajra Guru” mantra van Padmasambhava

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on whatsapp

Om Ah Hum Vajra Guru Padma Siddhi Hum is de mantra van Guru Padmasambhava. 

De Boeddha Amitabha verzamelde de energie van alle Boeddha’s van de tienduizend richtingen naar zijn hartcentrum en bracht dit zuivere licht over in een lotusbloem in het Danakosha-meer in het land van Odiyana. Van deze lotusbloem werd  de onbevlekte Padmasambhava geboren.

De “Vajra Guru” mantra van Padmasambhava

Om Ah Hum Vajra Guru Padma Siddhi Hum

Om Ah Hum Benza Guru Padme Hum

Om Ah Hum Vajra Guru Padma Siddhi Hum is de mantra van Padmasambhava en de zegeningen die gelegen liggen in de mantra zijn veelvuldig. Er zijn diverse betekenissen van de innerlijke-, uiterlijke- en geheime niveaus waarop deze mantra gebruikt kan worden en zo zijn er vele esoterische wijzen om de mantra te gebruiken. 

 • OM is het klankbeginsel van het kruin chakra.
 • AH is het klankbeginsel van het keel chakra.
 • HUM is het klankbeginsel van het hart chakra.
 • VAJRA verwijst naar de energie van de verlichte geest; zoals licht breekt in een onverwoestbare diamant of een bliksemschicht die overal doorheen gaat.
 • GURU betekent wijze leraar of meester.
 • PADMA betekent lotus en verwijst naar de zuiverheid van de verlichte geest; symbool voor wijsheid en compassie.
 • SIDDHI verwijst naar ongekende prestaties of bovennatuurlijke krachten.
 • HUM is de manifestatie van verlichting in de individuele mens.

Als je de mantra op je in laat werken dan zul je zien dat er verschillende aspecten in de mantra verborgen zitten:

 • Hoe te mediteren: OM AH HUM
 • Tot wie richten we ons: VAJRA GURU
 • Wat vragen we: PADMA SIDDHI
 • Voor wie vragen we dit: HUM

We kunnen zo de mantra Om Ah Hum Vajra Guru Padma Siddhi Hum ook als smeekbede gebruiken richting Padmasambhava en zo uiterlijke expressie te geven. Het betekent dan zoveel als:

Oh grote verlichte meester wiens wijsheid en compassie over mij mogen schijnen. Zegen mijn lichaam, gedachten en acties met uw kracht en energie en help me tot inzicht te komen gelijke u. 

Mediteren met de Om Ah Hum Vajra Guru Padma Siddhi Hum mantra

Hopelijk heb je na het lezen van de betekenis van de Om Ah Hum Vajra Guru Padma Siddhi Hum mantra een idee van haar kracht. In de nu volgende oefening leg ik stap voor stap uit hoe je kunt mediteren met deze mantra en haar potentieel kunt ervaren.
Duur van de meditatie 15 minutes

Wat heb je nodig?

- een rustige plek waar je niet gestoord wordt
- een goede stoel of meditatiekussen
- iets om de tijd aan te duiden (bijv timer op mobiel)

Waar moet je op letten?

- zorg dat je iets lichts gegeten hebt zodat je geen honger voelt
- let erop dat je mobiel of pc op niet-storen staat
- als je moe bent kunt je beter eerst uitrusten

De meditatie stap voor stap uitgelegd:

Stap 1 : de voorbereiding om te mediteren en visualiseren

Let erop dat je ontspannen maar actief zit. Je rug is recht en je kin valt een klein beetje richting de borstkas - alsof er een touwtje aan je kruin zit waar zachtjes aan getrokken wordt. Maak zo je nek en rug lang en hou dit zo vast gedurende de meditatie.

Adem rustig in en uit en probeer daarbij door je neus te ademen. Idealiter is de uitademing iets langer als de inademing.

Visualiseer in gedachten nu de afbeelding van Padmasambhava die je bij deze stap ziet. Je kunt naar de afbeelding kijken en dan kort je ogen sluiten en de afbeelding weer voor de geest halen. Herhaal dit een aantal keer zodat de afbeelding steeds duidelijker voor de geest komt.

Zie Padmasambhava in de lucht zweven om zijn zegeningen over je heen te schijnen.

De "Vajra Guru" mantra van Padmasambhava - om ah hum vajra guru padma siddhi hum - Edwin van der Hoeven
Stap 2 : reciteer OM

Gebruik om te beginnen een volledige in- en uitademing om de klanken te reciteren.

Terwijl je de OM-klank reciteer, visualiseer een wit licht dat komt van Padmasambhava's voorhoofd. Zie hoe het licht zich verbindt met jouw voorhoofd (kruin/derde oog) en je lichaam zo zuivert en bekrachtigd met het lichaam van de Boeddha.

Stap 3 : reciteer AH

Reciteer de klank AH en visualiseer een rood licht vanuit Padmasambhava's keel chakra stromen naar jouw keel. Het licht zuivert je gedachten en spraak en bekrachtigd je te spreken met de liefdevolle compassie en daadkracht van een Boeddha.

Stap 4 : reciteer HUM

Reciteer de klank HUM en visualiseer een blauw licht uit het hart van Padmasambhava zich verbinden met jouw hart. Dit blauwe licht zuivert en bekrachtigd je met de geest van de Boeddha.

Stap 5 : reciteer VAJRA GURU PADMA SIDDHI HUM

Vajra spreek je uit als 'benza', Padma kun je als 'padme' uitspreken.

Reciteer de klanken VAJRA GURU PADMA SIDDHI HUM en laat daarbij een regenboog aan licht vanuit je hart schijnen naar de 10.000 richtingen om de lichamen, spraak en gedachten van alle mensen op aarde te zuiveren.

Notitie: in het Engels wordt gesproken over 'sentient beings in samsara', we kunnen daarom ook spreken van alle waarnemende en invoelende wezens in de cyclus van leven en dood en zo ook het dierenrijk betrekken.

Stap 6 : verbind de Vajra met je hart en het licht

Eindig een recitatie met de transformatie van Padmasambhava in een bliksemschicht en trek deze naar jezelf toe. Laat de bliksem als het ware door je centrale zenuwstelsel naar je hart gaan. Gebruik de 'vajra' - de bliksemschicht - om het regenboog licht nog sterker te laten schijnen vanuit je hart centrum/chakra.

Op de foto zie je een 'vajra' welke je bij de kraal in het midden tussen duim en wijsvinger kunt houden tijdens het mediteren.

De "Vajra Guru" mantra van Padmasambhava - om ah hum vajra guru padma siddhi hum - Edwin van der Hoeven
Stap 7 : herhaal de mantra

Je kunt de mantra van stap 2 t/m stap 6 een aantal keer te herhalen. Je zult merken des te vaker je dit doet, des te krachtiger voelt de verbinding met Padmasambhava. Je gaat ervaren dat de hele mantra samen zal gaan vallen als één klank en je continue regenbooglicht vanuit je hart straalt terwijl je de mantra herhaalt (in gedachten).

Ervaar de éénwording met Padmasambhava en je eigen Boeddha natuur.

Cultivatie van onze eigen Boeddha natuur

Het visualiseren van de uit zuiverheid geboren Guru Padmasambhava, zwevend in onze gedachten, is een aanroep vanuit het verlichte aspect van je eigen Boeddha-geest. OM AH HUM VAJRA PADMA SIDDHI HUM met geloof, liefde, toewijding, mededogen en wijsheid reciteren, schenkt je alle spirituele krachten en kwaliteiten die je geest kan bevatten. 

 • Als uiterlijk aspect brengt voortdurend reciteren je dichter bij Padmasambhava en zijn Boeddha-veld van koperkleurige bergen.
 • Op een innerlijk aspect zal voortdurende recitatie al je energiecentra en kanaalsystemen zuiveren en je lichaam transformeren in een Boeddha-veld.
 • Wat het geheime aspect betreft, zal voortdurend reciteren je geest openen voor het besef dat Padmasambhava jou is en dat je Padmasambhava bent en dat je dat altijd al bent geweest.

Met Amitabha op de kruin van mijn hoofd loof ik het transcendente en oneindige lichte.
Met Avalokitesvara in mijn keelchakra loof ik het mededogen voorbij dualistische fixatie.
Met Padmasambhava in mijn hart loof ik de regenboog voorbij tijd en ruimte.
Mogen alle wezens verlichting bereiken door de leer van de Boeddha.

De "Vajra Guru" mantra van Padmasambhava - om ah hum vajra guru padma siddhi hum - Edwin van der Hoeven

Padmasambhava en de Vajrayana-boeddhistische leringen

India en China waren al eeuwenlang  boeddhistische naties geweest, maar Tibet had te veel obscuraties om volledig te zijn begiftigd met de Dharma. Ze hadden een nirmanakaya Boeddha nodig met de macht over tijd en ruimte en de toornige compassie om Tibet te leiden uit zijn slapende verdoving. Daarom nam de wijsheid-Boeddha Manjushri reïncarnatie als de koning van Tibet, Trisong Detsun, en nodigde Padmasambhava uit om de zeer krachtige Vajrayana-boeddhistische leringen daar te vestigen.

Hoewel Guru Padmasambhava bij de geboorte volledig verlicht was, nam hij weer alle leringen van de Boeddha op aarde en in de ruimte op en verspreiden ze in heel India, China, Tibet, Mongolië, Bhutan, Nepal, Jang en Hor. Na het onderwerpen van de vijandige krachten van Tibet vestigde hij het kosmische mandala van Samye-klooster om alle Boeddha’s leringen stevig te planten in Tibet. Hij nodigde veel grote meesters uit India en China uit om het volledige spectrum van het boeddhisme daar te vertalen en door te geven. Samye klooster werd gebouwd en ingewijd als een heilige mandala die de kosmos vertegenwoordigde met de drie verdiepingen van het klooster die de drie grote Boeddhistische naties van India, China en Tibet vertegenwoordigen. 

Samye klooster Tibet
Samye klooster, het eerste Boeddhistische klooster in Tiber

Het Samye klooster - de visie van Padmasambhava

De Indiase vloer vertegenwoordigde de Hinayana- en Vinaya-leer, de Chinese vloer vertegenwoordigde de leer van Mahayana en dhyana, en de Tibetaanse vloer vertegenwoordigde de Vajrayana- en tantra-leer. Allemaal samen waren de drie voertuigen van het boeddhisme volledig geplant en de grote wens van de Dharmakoning Trisong Detsun werd vervuld. 

Zelfs vandaag de dag is de energie in het Samye-klooster, zo’n veertienhonderd jaar later, nog steeds heel intens. Achter het klooster is Mala Mountain en de 108 grotten van Samye Chimpu waar beoefenaars zich terugtrekken. Deze pelgrims kunnen getuige zijn van vele moderne wonderen, zoals; 

 • zichzelf oplichtende beelden in de grotmuren,
 • hand- en voetafdrukken van Padmasambhava en andere grote meesters,
 • en zelfs Padmasambhava’s vingertekeningen in solide rots.

Het aantal bewuste wezens die hier verlichting bereikten in het verleden, heden en toekomst zijn ontelbaar omdat de zegeningen die vloeien door deze kosmische mandala oneindig zijn.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on email
Share on print
We zijn geen materie, eerder leegte
Meditatie en Bewustzijn
Edwin

Nu is alles anders

Het denken is de aanjager van duale waarneming, de ademhaling daarentegen geeft je de ruimte om in contact te komen met het hogere zelf. Meditatie is leren loslaten, is zijn in het Nu. Het Nu kent geen ruimte en tijd, geen jij en ik. In het Nu is alles één!

Lees verder »

Edwin van der Hoeven CSNU

Edwin is door de Engelse Spiritualists’ National Union (SNU) gecertificeerd voor;
 • Demonstraties mediumschap
 • Geïnspireerd spreken
 • Persoonlijke consulten
 • Training van mediums
Hij is geregistreerd als docent bij de CRKBO.

Privacy en rechten

Ontvang de nieuwsbrief

© De informatie op deze website is met grote zorg samengesteld, desondanks kunnen er altijd fouten of onjuistheden zijn; hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

sectigo_trust_seal_md_2x.png

Made with by Added Value - Edwin van der Hoeven

 • Visa
 • V Pay
 • Mastercard
 • Maestro
 • American Express
 • Apple Pay
 • NFC
 • Diners
 • Discover
 • Union Pay
Afrikaans Afrikaans Shqip Shqip አማርኛ አማርኛ العربية العربية Հայերեն Հայերեն Azərbaycan dili Azərbaycan dili Euskara Euskara Беларуская мова Беларуская мова বাংলা বাংলা Bosanski Bosanski Български Български Català Català Cebuano Cebuano Chichewa Chichewa 简体中文 简体中文 繁體中文 繁體中文 Corsu Corsu Hrvatski Hrvatski Čeština‎ Čeština‎ Dansk Dansk Nederlands Nederlands English English Esperanto Esperanto Eesti Eesti Filipino Filipino Suomi Suomi Français Français Frysk Frysk Galego Galego ქართული ქართული Deutsch Deutsch Ελληνικά Ελληνικά ગુજરાતી ગુજરાતી Kreyol ayisyen Kreyol ayisyen Harshen Hausa Harshen Hausa Ōlelo Hawaiʻi Ōlelo Hawaiʻi עִבְרִית עִבְרִית हिन्दी हिन्दी Hmong Hmong Magyar Magyar Íslenska Íslenska Igbo Igbo Bahasa Indonesia Bahasa Indonesia Gaelige Gaelige Italiano Italiano 日本語 日本語 Basa Jawa Basa Jawa ಕನ್ನಡ ಕನ್ನಡ Қазақ тілі Қазақ тілі ភាសាខ្មែរ ភាសាខ្មែរ 한국어 한국어 كوردی‎ كوردی‎ Кыргызча Кыргызча ພາສາລາວ ພາສາລາວ Latin Latin Latviešu valoda Latviešu valoda Lietuvių kalba Lietuvių kalba Lëtzebuergesch Lëtzebuergesch Македонски јазик Македонски јазик Malagasy Malagasy Bahasa Melayu Bahasa Melayu മലയാളം മലയാളം Maltese Maltese Te Reo Māori Te Reo Māori मराठी मराठी Монгол Монгол ဗမာစာ ဗမာစာ नेपाली नेपाली Norsk bokmål Norsk bokmål پښتو پښتو فارسی فارسی Polski Polski Português Português ਪੰਜਾਬੀ ਪੰਜਾਬੀ Română Română Русский Русский Samoan Samoan Gàidhlig Gàidhlig Српски језик Српски језик Sesotho Sesotho Shona Shona سنڌي سنڌي සිංහල සිංහල Slovenčina Slovenčina Afsoomaali Afsoomaali Slovenščina Slovenščina Español Español Basa Sunda Basa Sunda Kiswahili Kiswahili Svenska Svenska Тоҷикӣ Тоҷикӣ தமிழ் தமிழ் తెలుగు తెలుగు ไทย ไทย Türkçe Türkçe Українська Українська اردو اردو O‘zbekcha O‘zbekcha Tiếng Việt Tiếng Việt Cymraeg Cymraeg isiXhosa isiXhosa יידיש יידיש Yorùbá Yorùbá Zulu Zulu
HSP en sensitiviteit
Levensvisie
Spirituele ontwikkeling
(Trance-) Healing
Mediumschap
Meditatie
Meer te weten komen?