5 kenmerken van een Hoog Sensitief Persoon

hoog sensitief persoon
~ Een hoog sensitief persoon neemt alles intenser waar, met meer diepgang en het kan daarbij dus snel gebeuren dat iets ook te veel is. Lees daarom de volgende kenmerken van een hoog sensitief persoon en laat me weten waar jij soms tegenaan loopt.~

Onderwerpen

Ben je hoog sensitief, dan zal deze pagina je waarschijnlijk heel veel herkenning geven. Is het niet fijn om te lezen dat deze kenmerken bekend en erkend zijn? 

Een hoog sensitief persoon neemt alles intenser waar, met meer diepgang en het kan daarbij dus snel gebeuren dat iets ook te veel is. 

Lees daarom de volgende punten en laat me weten waar jij soms tegenaan loopt. Het is juist zo mooi als we dit kunnen delen als Hoog Sensitieve Personen. 

Een Hoog Sensitief Persoon heeft heel gevoelige zintuigen

Je zintuigen zijn super scherp! Je ogen kunnen soms pijn doen door fel licht; tijdens concerten of in de zomer, wanneer je het liefst een zonnebril draagt. Om naar niet over het geluidsniveau tijdens concerten te spreken; je het je soms letterlijk doen duizelen. Uiteraard geldt dit ook voor geuren, smaak of zelfs kleding die je draagt. Ben je moe of heb je honger dan lijkt het wel of dit nog sterker binnenkomt. 

Aan de andere kant kun je ook meer genieten van kunst, of de natuur wanneer ze in bloei staat en de prachtige kleuren en geuren je tegemoet komen. Licht en schaduw dansen voor je ogen en geven meer diepte aan alles wat je waarneemt. 

Ben jij hoog sensitief? Doe hier de hsp test.

5 kenmerken van een Hoog Sensitief Persoon - hoog sensitief persoon - Edwin van der Hoeven

Je krijgt stress van veel taken in weinig tijd

Foto; Christian Erfurt op Unsplash

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar als je in korte tijd veel te doen hebt dan kan dit al snel stress opleveren. Je weet dat je wat vaker een korte pauze moet inlassen om alle indrukken te verwerken. Heb je het gevoel dat die ruimte ontnomen wordt door een berg werk dan kun je hierdoor snel en benauwd gevoel krijgen. 

Het is belangrijk prioriteiten te stellen en duidelijk voor jezelf te maken waar je eerst je aandacht aan geeft. 8 uur werken op een dag kun je misschien verdelen in 2 blokken van 4 uur en zo per blok van 4 uur bepalen wat je kunt doen. Stel grenzen (voor jezelf) en geef ze ook aan (bij anderen) zodat je jezelf niet voorbij loopt en toch voor elkaar krijgt wat echt belangrijk is. 

Lees hier: hoog sensitiviteit op de werkplek

Gewelddadige films en tv-programma's vermijdt je het liefst

Geweld tegen mens en dier komt keihard bij je binnen, alsof het geweld jou aangedaan wordt. Een typisch kenmerk van een hoog sensitief persoon is zijn of haar empathisch vermogen waardoor het soms voelt of onrecht dat een ander aangedaan wordt, jou wordt aangedaan. Een ander aspect waar we hierbij rekening moeten houden is de doelgroep waarvoor dit soort programma’s gemaakt wordt en het streven naar ‘overdrijving’. Wat bedoel ik hiermee? 

Stel je zou een spannende film maken voor hoog sensitieve mensen dan zijn daar minder prikkels voor nodig dan voor een gemiddeld mens. Films worden echter gemaakt voor de massa en om daar een boodschap over te brengen zijn meer prikkels nodig dan een hsp-er nodig heeft, dan wel aan kan.

Foto; Aimee Vogelsang op Unsplash

Je hebt extra behoefte aan rust en privacy op drukke dagen

Foto; Jen Theodore op Unsplash
Soms heb je zo’n drukke periode dat je alleen nog maar behoefte hebt aan rust en ‘alleen-zijn’. Het emmertje is dan figuurlijk overgelopen en je kunt gewoon niet meer prikkels verdragen. Het licht is te fel en geluiden klinken als donderslagen in je oren. Op dat soort momenten wil je niets liever dan in bed kruipen, je zelf afzonderen en zorgen dat er nog zo min mogelijk prikkels zijn.

Je probeert je leven in te richten op basis van rust en harmonie

Als er iets is wat je heel moeilijk vindt dan zijn het wel conflicten. Het liefst vermijd je zoveel mogelijk conflicten en vervelende situaties in je leven. Dit vermijden kan zich op allerlei wijze manifesteren; op het werk, in je relaties en het dagelijkse leven on de mensen. Zoals met elk van de kenmerken kan dit een positieve en negatieve uitwerken hebben in je leven. 

Het is dan ook zaak dat een hoog sensitief persoon goed leert waar hij of zij conflicten vermijd en in hoeverre dat iets oplevert of juist iets kost. Het vermijden van vervelende of overweldigende situaties kan er namelijk ook voor zorgen dat je kansen mist in het leven.

Meer weten? Neem contact op of maak een afspraak.

Foto; Frank Busch op Unsplash

Waardeer je deze content en wil je mij financieel een steuntje in de rug geven?

Ik maak deze website met veel aandacht en liefde en stel de content beschikbaar in diverse talen om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken. Ik wil voorkomen om overal advertenties te tonen en vraag daarom om een kleine donatie welke bijdraagt in de maandelijkse kosten. Alvast bedankt, ik waardeer elke bijdrage! 

[doneren_met_mollie]

20% van de mensen zijn Hoog Sensitief... misschien jij ook wel.

Je voelt zaken haarscherp aan en merk dat je anders reageer op situaties dan de meeste mensen. Op het werk of in een relatie kun je als Hoog Sensitief Persoon soms niet begrepen worden. Maar het begint bij jezelf. Snap je zelf al wat het betekent om hoog sensitief te zijn en dit niet als last maar als kracht te ervaren? Ik help je graag verder. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Luister hier je dagelijkse meditatie

Vind deze meditatie ook op WE ARE ONE (we-are-one.io)

Veel mensen hebben de gratis Kruin Chakra resonantie meditatie gedownload om mee te mediteren tijdens volle maan. Wist je dat de stand van de maan een relatie heeft tot de Chakra’s? En er daarom 7 verschillende resonantie meditaties zijn, eentje per Chakra.

Deze pop-up toont de meditatie die hoort bij de huidige stand van de maan.

Toont de agenda niet, klik dan op deze link! (de link opent in een nieuw venster)

HSP en sensitiviteit
Levensvisie
Spirituele ontwikkeling
(Trance-) Healing
Mediumschap
Meditatie
Meer te weten komen?