Beter mediteren met Brainwave Entrainment

Brainwave entrainment

Het doel van Brainwave Entrainment is het afstemmen van de hersenen op frequenties (beta, alfa, theta, delta, gamma) die geassocieerd worden met bepaalde staten van bewustzijn. Denk hierbij aan verschillende mentale activiteiten zoals

  • slapen’,
  • concentratie en focus’,
  • blijdschap’,
  • rust’ en
  • de ‘meditatieve staat van bewustzijn’.

Onze hersenen zijn een ongelooflijk complex netwerk van neurale processen en de activiteiten in onze hersenen kunnen worden gemeten als hersengolven. Door het meten van de hersengolven zien we dat de hersenen zich continue aanpassen aan wat onze zintuigen waarnemen en hoe we die informatie verwerken. De hersengolven vertellen ons daarbij in wat voor gemoedstoestand iemand zich bevind en de mentale activiteiten die daarbij horen.

Meting van de hersengolven

Wat je hier ziet is een meting van een aantal minuten waarbij vooral het rode lijntje al opvalt; Delta - het denken. In het begin enigszins onrustig en dan af en toe een piek en bij het beëindigen is alles weer onrustig. De pieken zijn momenten dat ik mijn ogen even opende en keek naar de meting. De andere afbeelding toont de gemiddelden van de meting.

Image
Edwin van der Hoeven

Edwin, muziek & brainwave entrainment

"Music was my first love & it will be my last", die klassieker van John Miles. Ik denk dat veel muzikanten zich hierin kunnen vinden. Muziek heeft altijd als rode draad door mijn leven gelopen. Eerst als kind naast de radio op het juiste moment de rode stip indrukken; zo nam ik mijn eerste cassettebandjes op.

Toen wilde ik zelf een gitaar en liedjes leren spelen. De buren waren minder blij maar mijn passie groeide juist. Ik heb een waanzinnige tijd beleefd met de muziek; op grote podia gestaan, cd's opgenomen en super toffe mensen ontmoet.

Dat er zoveel meer met muziek gedaan kon worden kwam ik later achter. Hoe het je stemming kan beïnvloeden, je bewustzijnsstaat kan ondersteunen en hoe onze eigen stem ons zoveel kan leren.

Op deze pagina's vertel ik je er graag meer over!

Ervaar het zelf, ervaar het nu. 

Doordat onze hersenen zich continue aanpassen aan de meest dominante signalen die ze krijgt via de zintuigen, kunnen ze ook gestimuleerd worden. Door bewust gebruik van ‘binaural’ en ‘monaural’ ritme en isochronische tonen, ofwel Brainwave Entrainment, kunnen we de hersengolven als het ware sturen. De synchronisatie van beide hersenhelften - Hemispheric Synchronization – is een gewenst eindresultaat van Brainwave Entrainment. Het is een staat van bewustzijn waarbij beide hersenhelften dezelfde patronen en activiteit laat zien. Er wordt vaak gezegd dat mensen met een betere synchronisatie gelukkiger zijn, emotioneel stabiel en minder snel vatbaar voor mentale ziektes. Dit wordt vooral terug gezien bij mensen die regelmatig mediteren en aangeven gelukkig te zijn met hun leven.

De frequentiebanden van de hersengolven

Er wordt een onderscheidt gemaakt tussen verschillende bandbreedtes van bewustzijn en hun bijbehorende frequenties. We spreken bij frequenties over Hertz, wat overeenkomt met 1 golf of trilling per seconde.

Beta – 12 tot 30Hz

De hersengolven in de Beta bandbreedte horen bij ons normale waak bewustzijn. Deze worden geassocieerd alertheid, logisch denken, probleem oplossend vermogen, concentratie en andere actieve mentale activiteiten. Ook tijdens het sporten en in gesprek met andere mensen verkeer je in deze staat van bewustzijn.

De hogere levels van Beta kunnen het resultaat zijn van stress, opwinding of rusteloosheid. Ook al moet je in een Beta bewustzijn verkeren om je normale dagelijkse activiteiten uit te voeren verkeren veel mensen in de hogere stress gerelateerde frequencies.

Alpha – 7 tot 12 Hz

De Alpha hersengolven zijn langzamer in frequentie ten opzichte van Beta en zorgen daardoor van nature voor een meer ontspannen bewustzijn. De staat van bewustzijn komt veel voor bij mensen die van nature rustig en ontspannen zijn. Het is alsof je dagdroomt of wanneer je je ogen sluit om te mediteren. Deze frequentie bevordert de verbeeldingskracht, geheugen, concentratie, creativiteit en vermindert stress wat ten goede komt bij het leren.

Meditatie zorgt voor een toename van de Alpha frequenties in de hersenen en het vermogen dit vast te houden in de dagelijkse dingen. Bij kinderen wordt over het algemeen meer Alpha gezien dan bij volwassenen.

Spirit of Love resonantie meditatie

De 'Spirit of Love' serie zijn resonantie meditaties die met name de Alpha hersengolven stimuleren. Deze 46 minuten durende meditatie maakt gebruik van de hierboven omschreven technieken van Brainwave Entrainment om je te ondersteunen in het bereiken van een meditatieve staat van bewustzijn (beter gezegd: meditatie is een specifieke staat van bewustzijn).

Een resonantie meditatie uitproberen? Gebruik de coupon-code "brain19" en ontvang 50% korting op je aankoop!

Theta – 4 tot 7Hz

Theta hersengolven zie je terug bij diepe ontspanning en meditatie, lichte slaap en/of de rem-slaap waarbij je droom. Het is ook waar het onderbewustzijn actief is en je in staat bent om tot diepe inzichten en intuïtie te komen. Het is in dit bewustzijn dat we tot hogere universele inzichten komen die ons leven kunnen veranderen.

Het klinkt tegenstrijdig, maar des te lager de hersengolven, des te makkelijker leert men. Theta is het bewustzijn waarbij visualisaties, inspiratie en creativiteit krachtig is. Meditatie en yoga wordt vaak als heilzaam geprezen omdat het deze theta frequenties opwekt in de hersenen. Veel mensen krijgen ook paranormale ervaringen door een hogere sensitiviteit tijdens theta.

Delta – 0.5 tot 4Hz

Hersengolven in de bandbreedte van Delta hebben de hoogste amplitude en worden waargenomen in diepe slaap. Deze frequenties vormen een opening naar mystieke ervaringen en het collectieve onderbewustzijn. Uiteraard weten we allemaal de helende werking die uitgaat van een goede nachtrust, die wordt geassocieerd met deze frequenties.

Ervaren yogi’s die in staat zijn in diepe meditatie te geraken, kunnen in staat zijn in contact te komen met hun onderbewuste. Hieraan worden zaken toegeschreven als zelf-genezing, hogere inzichten en wijsheid over vele aspecten van het leven en ons bestaan.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on email
Share on print
Man mediterend op rots die uitkijk over mooie horizon van ondergaande zon
de kracht in jezelf
Edwin

Innerlijke vrede

Werkelijk geluk bevindt zich niet buiten ons. Ik begon het steeds meer te ontdekken in mijn meditatie. Meditatie is geen kwestie van ‘niet meer nadenken’ of zo stil mogelijk zitten en op je ademhaling letten. Dat is slechts het voertuig. Meditatie is vrede. Een vrede in onszelf die alle situaties en omstandigheden overstijgt.

Lees verder »
Verhalen
Edwin

Wil je leren mediteren? Stop met proberen!

Van de 18 jaar dat ik mediteer, heb ik er ongeveer 17 jaar van stilgezeten, letterlijk! Het grootste geheim van goede meditatie is dat het draait om energie, maar dat was me nooit verteld. Dat heeft niets te maken met

Lees verder »
HSP en sensitiviteit
Levensvisie
Spirituele ontwikkeling
(Trance-) Healing
Mediumschap
Meditatie
Kan ik iets voor jou betekenen?