Beter mediteren met Brainwave Entrainment

Onderwerpen

Brainwave entrainment

Het doel van Brainwave Entrainment is het afstemmen van de hersenen op frequenties (beta, alfa, theta, delta, gamma) die geassocieerd worden met bepaalde staten van bewustzijn. Denk hierbij aan verschillende mentale activiteiten zoals

  • slapen’,
  • concentratie en focus’,
  • blijdschap’,
  • rust’ en
  • de ‘meditatieve staat van bewustzijn’.

Onze hersenen zijn een ongelooflijk complex netwerk van neurale processen en de activiteiten in onze hersenen kunnen worden gemeten als hersengolven. Door het meten van de hersengolven zien we dat de hersenen zich continue aanpassen aan wat onze zintuigen waarnemen en hoe we die informatie verwerken. De hersengolven vertellen ons daarbij in wat voor gemoedstoestand iemand zich bevind en de mentale activiteiten die daarbij horen.

Beter mediteren met Brainwave Entrainment

Beter mediteren met Brainwave Entrainment - brainwave entrainment - Edwin van der Hoeven

Wat je hier ziet is een meting van een aantal minuten waarbij vooral het rode lijntje al opvalt; Delta – het denken. In het begin enigszins onrustig. Dan af en toe een piek waarbij je meer ruimte ziet tussen Delta en Alpha en bij het beëindigen is alles weer onrustig. De pieken zijn momenten dat ik mijn ogen even opende en keek naar de meting.

De hersengolven synchroniseren

Doordat onze hersenen zich continue aanpassen aan de meest dominante signalen die ze krijgt via de zintuigen, kunnen ze ook gestimuleerd worden. Door bewust gebruik van ‘binaural’ en ‘monaural’ ritme en isochronische tonen, ofwel Brainwave Entrainment, kunnen we de hersengolven als het ware sturen. De synchronisatie van beide hersenhelften – Hemispheric Synchronization – is een gewenst eindresultaat van Brainwave Entrainment. Het is een staat van bewustzijn waarbij beide hersenhelften dezelfde patronen en activiteit laat zien. Er wordt vaak gezegd dat mensen met een betere synchronisatie gelukkiger zijn, emotioneel stabiel en minder snel vatbaar voor mentale ziektes. Dit wordt vooral terug gezien bij mensen die regelmatig mediteren en aangeven gelukkig te zijn met hun leven.

De frequentiebanden van de hersengolven

Er wordt een onderscheidt gemaakt tussen verschillende bandbreedtes van bewustzijn en hun bijbehorende frequenties. We spreken bij frequenties over Hertz, wat overeenkomt met 1 golf of trilling per seconde.

Beter mediteren met Brainwave Entrainment - brainwave entrainment - Edwin van der Hoeven

Beta – 12 tot 30Hz

De hersengolven in de Beta bandbreedte horen bij ons normale waak bewustzijn. Deze worden geassocieerd alertheid, logisch denken, probleem oplossend vermogen, concentratie en andere actieve mentale activiteiten. Ook tijdens het sporten en in gesprek met andere mensen verkeer je in deze staat van bewustzijn.

De hogere levels van Beta kunnen het resultaat zijn van stress, opwinding of rusteloosheid. Ook al moet je in een Beta bewustzijn verkeren om je normale dagelijkse activiteiten uit te voeren verkeren veel mensen in de hogere stress gerelateerde frequencies.

Beter mediteren met Brainwave Entrainment - brainwave entrainment - Edwin van der Hoeven

Alpha – 7 tot 12 Hz

De Alpha hersengolven zijn langzamer in frequentie ten opzichte van Beta en zorgen daardoor van nature voor een meer ontspannen bewustzijn. De staat van bewustzijn komt veel voor bij mensen die van nature rustig en ontspannen zijn. Het is alsof je dagdroomt of wanneer je je ogen sluit om te mediteren. Deze frequentie bevordert de verbeeldingskracht, geheugen, concentratie, creativiteit en vermindert stress wat ten goede komt bij het leren.

Meditatie zorgt voor een toename van de Alpha frequenties in de hersenen en het vermogen dit vast te houden in de dagelijkse dingen. Bij kinderen wordt over het algemeen meer Alpha gezien dan bij volwassenen.

Beter mediteren met Brainwave Entrainment - brainwave entrainment - Edwin van der Hoeven

Theta – 4 tot 7Hz

Theta hersengolven zie je terug bij diepe ontspanning en meditatie, lichte slaap en/of de rem-slaap waarbij je droom. Het is ook waar het onderbewustzijn actief is en je in staat bent om tot diepe inzichten en intuïtie te komen. Het is in dit bewustzijn dat we tot hogere universele inzichten komen die ons leven kunnen veranderen.

Het klinkt tegenstrijdig, maar des te lager de hersengolven, des te makkelijker leert men. Theta is het bewustzijn waarbij visualisaties, inspiratie en creativiteit krachtig is. Meditatie en yoga wordt vaak als heilzaam geprezen omdat het deze theta frequenties opwekt in de hersenen. Veel mensen krijgen ook paranormale ervaringen door een hogere sensitiviteit tijdens theta.

Beter mediteren met Brainwave Entrainment - brainwave entrainment - Edwin van der Hoeven

Delta – 0.5 tot 4Hz

Hersengolven in de bandbreedte van Delta hebben de hoogste amplitude en worden waargenomen in diepe slaap. Deze frequenties vormen een opening naar mystieke ervaringen en het collectieve onderbewustzijn. Uiteraard weten we allemaal de helende werking die uitgaat van een goede nachtrust, die wordt geassocieerd met deze frequenties.

Ervaren yogi’s die in staat zijn in diepe meditatie te geraken, kunnen in staat zijn in contact te komen met hun onderbewuste. Hieraan worden zaken toegeschreven als zelf-genezing, hogere inzichten en wijsheid over vele aspecten van het leven en ons bestaan.

Waardeer je deze content en wil je mij financieel een steuntje in de rug geven?

Ik maak deze website met veel aandacht en liefde en stel de content beschikbaar in diverse talen om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken. Ik wil voorkomen om overal advertenties te tonen en vraag daarom om een kleine donatie welke bijdraagt in de maandelijkse kosten. Alvast bedankt, ik waardeer elke bijdrage! 

[doneren_met_mollie]

Meditatie en de ontwikkeling van je bewustzijn iets voor jou?

Je loopt hard om je conditie te verbeteren. In de sportschool wil je sterker worden.. waarom niet leren om de potentie van je bewustzijn beter te benutten? Creativiteit, inzicht en innerlijk geluk liggen binnen handbereik. Meer informatie? Vul het formulier in en ik neem zsm contact op. 

Luister hier je dagelijkse meditatie

Vind deze meditatie ook op WE ARE ONE (we-are-one.io)

Veel mensen hebben de gratis Kruin Chakra resonantie meditatie gedownload om mee te mediteren tijdens volle maan. Wist je dat de stand van de maan een relatie heeft tot de Chakra’s? En er daarom 7 verschillende resonantie meditaties zijn, eentje per Chakra.

Deze pop-up toont de meditatie die hoort bij de huidige stand van de maan.

Toont de agenda niet, klik dan op deze link! (de link opent in een nieuw venster)

HSP en sensitiviteit
Levensvisie
Spirituele ontwikkeling
(Trance-) Healing
Mediumschap
Meditatie
Meer te weten komen?