Dansk DA Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Italiano IT Norsk bokmål NO Português PT Español ES

5 bijzondere mantra’s uit het Boeddhisme

Mantra’s worden gebruikt als meditatieobject zodat we onze aandacht kunnen focussen. Door de mantra te herhalen op een pratende of zingende manier – of in onze gedachte – kunnen we de stroom aan gedachten tot rust brengen. Wanneer we onze gedachten tot rust brengen komen we in aanraking met onze diepere lagen van bewustzijn. Het streven van meditatie is het bereiken van de bron van ons zijn – de leegte waar alles reeds is.

Het heeft ook een geneeskrachtige werking omdat geluid trilling is, en ons lichaam reageert op trilling. Doordat de klanken resoneren op verschillende plekken in je lichaam kunnen ze energetische blokkades opheffen en hierdoor een heilzame werking hebben. Probeer daarom de mantra’s ook in je lichaam te voelen en denk niet teveel na hoe je ze uitspreekt. Mijn persoonlijke ervaring is dat de toonhoogte van mijn stem wel eens verandert tijdens het reciteren van mantra’s. 5 bijzondere mantra's uit het Boeddhisme - 5 mantra's boeddhisme - Edwin van der Hoeven Hieronder een aantal voorbeelden van eeuwenoude mantra’s in sanskrit – de eeuwenoude heilige taal uit India, uiteraard kun je ook zelfbedachte affirmaties gebruiken.

OM AH HUM

Spreek uit als: om ah hoem

De mantra van alle Boeddha’s en ontwaakte meesters uit het verleden, in het heden en de toekomst. Je kunt het gebruiken om mensen, dieren, plaatsen en dingen te zegenen. Tibetanen gebruiken deze mantra veel bij prostraties, als ze een altaar maken of offeringen brengen. Een goede toepassing is het te zeggen voor, tijdens en na het eten. Denk aan alle mensen die ervoor gezorgd hebben dat dit eten op je bord ligt en nu bezig zijn om eten te verzorgen in de toekomst. Zegen hen met deze mantra.

Spreek uit als: om ah hoem benza goeroe pemma siddhie hoem

Een persoonlijke favoriet en één van de meest bekende Tibetaanse mantra’s; de Vajra Guru mantra van Padmasambhava. Deze mantra benoemt alle boeddha’s, meesters en ontwaakte mensen. De unieke kracht van deze mantra wordt gebruikt voor vrede, genezing, transformatie en bescherming in deze geweldadige en chaotische tijd. Voor de betekenis beginnen we bij de vorige mantra “Om ah hum” aangevuld met een verwijzing naar Padmasambhava die zo uniek, sterk en zuiver als diamant is. We vragen de zegen ons dezelfde kwaliteiten te doen toekomen die ons in staat zullen stellen te ontwaken uit de sluimer die ons bewustzijn doet vertroebelen.

Lees meer over en doe de Vajra Guru meditatie >>

OM MANI PADME HUM

Spreek uit als: om mani pemma hoem

De mantra van Chenrezig – Boddhisatva Avalokiteshvara. De huidige 13de Dalai Lama is de incarnatie van Chenrezig, de Boeddha van Oneindig Mededogen. Gebruik deze mantra om compassie en liefdevolle vriendelijkheid vanuit je hart toe te wensen aan alle levende wezens in deze kosmos. Gebruik deze mantra bijvoorbeeld als er mensen zijn waar je problemen mee ondervindt. Wens hen vrij te zijn van lijden en de bron van waaruit hun lijden is ontstaan.

TAYATHA OM MUNI MUNI MAHA MUNIYE SOHA

Spreek uit als: tajattaa om moeni moeni mahaa moeni-jeh soha

De mantra van Shakyamuni Boeddha, de Boeddha die we kennen als Siddharta Gautama, de Boeddha van deze tijd. Gebruik deze mantra aan het begin van een les of aan het begin van een meditatie om de Boeddha zijn zegen te laten herhalen: de belofte iedereen te bevrijden. Als je deze mantra herhaalt trek je zijn zegen weer aan in je eigen hart. Visualiseer de Boeddha vlak voor je of op de hoofden van andere mensen en levende wezens. Zing en zeg de mantra en beeld je in dat er goud licht uit de Boeddha straalt naar de harten van de wezens of je eigen hart. Het is een bijzonder krachtige en energieke manier om liefde te geven en mogen ontvangen.

TAYATHA GATE GATE PARAGATE PARASAMGATE BODHI SOHA

Spreek uit als: tajattaa gateh gateh paragateh para-samgateh boo-die soha

De wijsheid van de Hartsutra mantra. Alles is van zichzelf leeg. Het Boeddhisme streeft hier echter een andere betekenis van leegte na dan we in eerste instantie zullen denken. De Boeddhistische betekenis van leegte verwijst naar het niet kunnen benoemen van dat wat waar is, het oneindige potentieel. Een simpel voorbeeld hiervan is: die strenge leraar op school die me elke keer straf geeft, is thuis een liefdevolle vader van 2 kinderen en tegenover zijn collega’s een ervaren professor waar ze tegen opkijken. Er is geen enkele omschrijving die als waarheid van de leraar kan gelden – en dus is er leegte. Deze mantra kan dus gebruikt worden om ‘los te laten’, of in te leren zien dat alles wat het ego voorspiegelt een illusie is. Alles is impermanent, alles is leegte.

Lees ook: ” ” ofwel Leegte

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on email
Share on print
We zijn geen materie, eerder leegte
jezelf leren kennen
Edwin

Nu is alles anders

Het denken is de aanjager van duale waarneming, de ademhaling daarentegen geeft je de ruimte om in contact te komen met het hogere zelf. Meditatie is leren loslaten, is zijn in het Nu. Het Nu kent geen ruimte en tijd, geen jij en ik. In het Nu is alles één!

Lees verder »
HSP en sensitiviteit
Levensvisie
Spirituele ontwikkeling
(Trance-) Healing
Mediumschap
Meditatie
Meer te weten komen?