5 bijzondere mantra’s uit het Boeddhisme

Boeddhistische mantra's

Onderwerpen

Deze mantra’s uit het Boeddhisme worden gebruikt als meditatieobject zodat we onze aandacht kunnen focussen. Door de mantra te herhalen op een pratende of zingende manier – of in onze gedachte – kunnen we de stroom van het denken tot rust brengen. Wanneer we ons denken tot rust brengen komen we in aanraking met onze diepere lagen van bewustzijn. Het streven van meditatie is de bewuste verbinding met de bron van ons zijn.

TIP – Lees ook de blog: ”    “ ofwel Leegte 

Het heeft ook een geneeskrachtige werking omdat geluid trilling is, en ons lichaam reageert op trilling. Doordat de klanken resoneren op verschillende plekken in je lichaam kunnen ze energetische blokkades opheffen en hierdoor een heilzame werking hebben. Probeer daarom de mantra’s ook in je lichaam te voelen en denk niet teveel na hoe je ze uitspreekt. Mijn persoonlijke ervaring is dat de toonhoogte van mijn stem wel eens verandert tijdens het reciteren van mantra’s.

Hieronder een aantal voorbeelden van eeuwenoude mantra’s in sanskrit – de eeuwenoude heilige taal uit India, uiteraard kun je ook zelfbedachte affirmaties gebruiken.

Om Ah Hum Vajra Guru Padma Siddhi Hum

OM AH HUM

Spreek uit als: om ah hoem

De mantra van alle Boeddha’s en ontwaakte meesters uit het verleden, in het heden en de toekomst. Je kunt het gebruiken om mensen, dieren, plaatsen en dingen te zegenen. Tibetanen gebruiken deze mantra veel bij prostraties, als ze een altaar maken of offeringen brengen. Een goede toepassing is het te zeggen voor, tijdens en na het eten. Denk aan alle mensen die ervoor gezorgd hebben dat dit eten op je bord ligt en nu bezig zijn om eten te verzorgen in de toekomst. Zegen hen met deze mantra.

Spreek uit als: om ah hoem benza goeroe pemma siddhie hoem

Een persoonlijke favoriet en één van de meest bekende Tibetaanse mantra’s; de Vajra Guru mantra van Padmasambhava. Deze mantra benoemt alle boeddha’s, meesters en ontwaakte mensen. De unieke kracht van deze mantra wordt gebruikt voor vrede, genezing, transformatie en bescherming in deze geweldadige en chaotische tijd. Voor de betekenis beginnen we bij de vorige mantra “Om ah hum” aangevuld met een verwijzing naar Padmasambhava die zo uniek, sterk en zuiver als diamant is. We vragen de zegen ons dezelfde kwaliteiten te doen toekomen die ons in staat zullen stellen te ontwaken uit de sluimer die ons bewustzijn doet vertroebelen.

Lees meer over en doe de Vajra Guru meditatie >>

Laat deze muziek je meditatie helpen!

De kracht van muziek, oude samenlevingen wisten al dat je door drums, zang of dans in een trance kon geraken. We weten ondertussen dat deze cadans de hersenen beïnvloeden door ‘brainwave-entrainment‘. 

Deze hart chakra resonantie meditatie muziek helpt je om in een trance staat te geraken en ondersteunt bij je dagelijkse meditatie oefening. 

De gehele Spirit of Love serie bestaat uit 7 chakra meditaties die elk op een specifieke resonantie werken. Je kunt de muziek voor het kruin chakra gratis downloaden! Deze is het krachtigste bij gebruik tijdens volle maan. Klik hier voor meer informatie >

OM MANI PADME HUM

Spreek uit als: om mani pemma hoem

De mantra van Chenrezig – Boddhisatva Avalokiteshvara. De huidige 13de Dalai Lama is de incarnatie van Chenrezig, de Boeddha van Oneindig Mededogen. Gebruik deze mantra om compassie en liefdevolle vriendelijkheid vanuit je hart toe te wensen aan alle levende wezens in deze kosmos. Gebruik deze mantra bijvoorbeeld als er mensen zijn waar je problemen mee ondervindt. Wens hen vrij te zijn van lijden en de bron van waaruit hun lijden is ontstaan.

TAYATHA OM MUNI MUNI MAHA MUNIYE SOHA

Spreek uit als: tajattaa om moeni moeni mahaa moeni-jeh soha

De mantra van Shakyamuni Boeddha, de Boeddha die we kennen als Siddharta Gautama, de Boeddha van deze tijd. Gebruik deze mantra aan het begin van een les of aan het begin van een meditatie om de Boeddha zijn zegen te laten herhalen: de belofte iedereen te bevrijden. Als je deze mantra herhaalt trek je zijn zegen weer aan in je eigen hart. Visualiseer de Boeddha vlak voor je of op de hoofden van andere mensen en levende wezens. Zing en zeg de mantra en beeld je in dat er goud licht uit de Boeddha straalt naar de harten van de wezens of je eigen hart. Het is een bijzonder krachtige en energieke manier om liefde te geven en mogen ontvangen.

TAYATHA GATE GATE PARAGATE PARASAMGATE BODHI SOHA

Spreek uit als: tajattaa gateh gateh paragateh para-samgateh boo-die soha

De wijsheid van de Hartsutra mantra. Alles is van zichzelf leeg. Het Boeddhisme streeft hier echter een andere betekenis van leegte na dan we in eerste instantie zullen denken. De Boeddhistische betekenis van leegte verwijst naar het niet kunnen benoemen van dat wat waar is, het oneindige potentieel. Een simpel voorbeeld hiervan is: die strenge leraar op school die me elke keer straf geeft, is thuis een liefdevolle vader van 2 kinderen en tegenover zijn collega’s een ervaren professor waar ze tegen opkijken. Er is geen enkele omschrijving die als waarheid van de leraar kan gelden – en dus is er leegte. Deze mantra kan dus gebruikt worden om ‘los te laten’, of in te leren zien dat alles wat het ego voorspiegelt een illusie is. Alles is impermanent, alles is leegte.

Lees ook: ” ” ofwel Leegte

Waardeer je deze content en wil je mij financieel een steuntje in de rug geven?

Ik maak deze website met veel aandacht en liefde en stel de content beschikbaar in diverse talen om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken. Ik wil voorkomen om overal advertenties te tonen en vraag daarom om een kleine donatie welke bijdraagt in de maandelijkse kosten. Alvast bedankt, ik waardeer elke bijdrage! 

[doneren_met_mollie]

Meditatie en de ontwikkeling van je bewustzijn iets voor jou?

Je loopt hard om je conditie te verbeteren. In de sportschool wil je sterker worden.. waarom niet leren om de potentie van je bewustzijn beter te benutten? Creativiteit, inzicht en innerlijk geluk liggen binnen handbereik. Meer informatie? Vul het formulier in en ik neem zsm contact op. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Luister hier je dagelijkse meditatie

Vind deze meditatie ook op WE ARE ONE (we-are-one.io)

Veel mensen hebben de gratis Kruin Chakra resonantie meditatie gedownload om mee te mediteren tijdens volle maan. Wist je dat de stand van de maan een relatie heeft tot de Chakra’s? En er daarom 7 verschillende resonantie meditaties zijn, eentje per Chakra.

Deze pop-up toont de meditatie die hoort bij de huidige stand van de maan.

Toont de agenda niet, klik dan op deze link! (de link opent in een nieuw venster)

HSP en sensitiviteit
Levensvisie
Spirituele ontwikkeling
(Trance-) Healing
Mediumschap
Meditatie
Meer te weten komen?