2 basisvormen van meditatie

De lotus bloem, symbool voor meditatie
~ Meditatie, net als yoga, streeft naar eenheid. Bekende Oosterse vormen van meditatie zijn: Transcendente Meditatie, Mindfulness, Vipassana, Shamatha en Zen. ~

Onderwerpen

Er zijn heel veel verschillende tradities en termen die een vorm van meditatie aanduiden; Transcendente Meditatie, Mindfulness, Vipassana, Shamatha, Zen enz. Vaak wordt gedacht dat meditatie het doel heeft tot ontspanning te komen maar dit is slechts deels waar, meer rust is vooral een gevolg. Meditatie is een manier om eenheid te bereiken, ook wel de betekenis van Yoga.

Meditatie en bewustzijnsontwikkeling

Wanneer men spreekt over bewustzijnsontwikkeling dan is meditatie een ‘staat van bewustzijn’. Een staat van bewustzijn overstijgt in die zin de tradities die ons methoden geven om tot deze staat van zijn te komen. Door de jaren heen heb ik dan ook veelal niet les gegeven in specifieke tradities, als wel in methoden om tot een meditatieve staat van bewustzijn te komen. Daarin zijn een aantal kenmerken te onderscheiden;

Creatieve kracht

Ieder mens heeft een zeker vermogen tot verbeelding, bij actieve meditatie richten we ons vooral daarop. Ook wel het ‘in je kracht’ zijn of staan. Creativiteit, verbeeldingskracht en visie zijn doorgaans resultanten van deze actieve vorm van meditatie.

Stilte en rust

Bekend bij velen die mediteren; een receptieve staat van ‘zijn’ waarbij we onze gedachten tot rust proberen te brengen. We komen daarbij in aanraking met ons onderbewustzijn. Deze passieve vorm van meditatie toont ons vaak eerst hoe druk onze gedachten zijn alvorens rust te ervaren.

2 basisvormen van meditatie - meditatie - Edwin van der Hoeven

Edwin & meditatie

Mijn eerste aanraking met meditatie was via het Boeddhisme in 1993. Snel daarna begon ik mijn spirituele honger ook te vullen met de boeken van Krishnamurti. Het draaide daarbij voor mij om één ding: zelf-realisatie.

Na vele jaren studie, retraites en bijzondere mystieke ervaringen realiseer ik me des te meer hoeveel ik nog niet weet. Er is geen einddoel, er is slechts een pad. Je loopt erop en verwonder jezelf, keer op keer!

Je ademhaling als kompas

Van essentieel belang bij alle vormen van meditatie is de ademhaling. Ben je gespannen of gestressed, dan adem je sneller als wanneer je bijvoorbeeld slaapt. De ademhaling geeft dus aan hoe onze gemoedstoestand is maar is daardoor dus ook een stuurmiddel om tot rust te komen. Pranayama yoga is een vorm van ademhalingsbeoefening. Ik baseer mijn kennis en ervaring o.a. ook op de Kriya Yoga en de in de yoga bekende Ujjayi ademhaling.

Affirmaties: een positieve instelling

Ben je wel eens op reis geweest naar Zuid- Oost-Azie dan herken je vast wel die mooie spreuken of mantra’s. Een mantra is een middel om je gedachten in toom te houden en te focussen op de meditatie waarbij je veelal je respect naar een spiritueel leraar of meester uitspreekt. Eenzelfde manier is het gebruik van affirmaties, wel bekend bij mensen die The Secret hebben gelezen. Een affirmatie is een positieve vaststelling;

  • dus niet: “ik zou wel gelukkiger willen zijn“,
  • maar: “ik ben gelukkig

Er zijn vele soorten affirmaties en graag deel ik met jullie een zeer effectieve en eenvoudige manier om affirmaties te introduceren in je meditatie.

Waardeer je deze content en wil je mij financieel een steuntje in de rug geven?

Ik maak deze website met veel aandacht en liefde en stel de content beschikbaar in diverse talen om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken. Ik wil voorkomen om overal advertenties te tonen en vraag daarom om een kleine donatie welke bijdraagt in de maandelijkse kosten. Alvast bedankt, ik waardeer elke bijdrage! 

[doneren_met_mollie]

Meditatie en de ontwikkeling van je bewustzijn iets voor jou?

Je loopt hard om je conditie te verbeteren. In de sportschool wil je sterker worden.. waarom niet leren om de potentie van je bewustzijn beter te benutten? Creativiteit, inzicht en innerlijk geluk liggen binnen handbereik. Meer informatie? Vul het formulier in en ik neem zsm contact op. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Luister hier je dagelijkse meditatie

Vind deze meditatie ook op WE ARE ONE (we-are-one.io)

Veel mensen hebben de gratis Kruin Chakra resonantie meditatie gedownload om mee te mediteren tijdens volle maan. Wist je dat de stand van de maan een relatie heeft tot de Chakra’s? En er daarom 7 verschillende resonantie meditaties zijn, eentje per Chakra.

Deze pop-up toont de meditatie die hoort bij de huidige stand van de maan.

Toont de agenda niet, klik dan op deze link! (de link opent in een nieuw venster)

HSP en sensitiviteit
Levensvisie
Spirituele ontwikkeling
(Trance-) Healing
Mediumschap
Meditatie
Meer te weten komen?