Dansk DA Nederlands NL English EN Français FR Deutsch DE Italiano IT Norsk bokmål NO Português PT Español ES

2 basisvormen van meditatie

Ook jij kunt leren mediteren
  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top

  Er zijn heel veel verschillende tradities en termen die een vorm van meditatie aanduiden; Transcendente Meditatie, Mindfulness, Vipassana, Shamatha, Zen enz. Vaak wordt gedacht dat meditatie het doel heeft tot ontspanning te komen maar dit is slechts deels waar, meer rust is vooral een gevolg. Meditatie is een manier om eenheid te bereiken, ook wel de betekenis van Yoga.

  Meditatie en bewustzijnsontwikkeling

  Wanneer men spreekt over bewustzijnsontwikkeling dan is meditatie een ‘staat van bewustzijn’. Een staat van bewustzijn overstijgt in die zin de tradities die ons methoden geven om tot deze staat van zijn te komen. Door de jaren heen heb ik dan ook veelal niet les gegeven in specifieke tradities, als wel in methoden om tot een meditatieve staat van bewustzijn te komen. Daarin zijn een aantal kenmerken te onderscheiden;

  Creatieve kracht

  Ieder mens heeft een zeker vermogen tot verbeelding, bij actieve meditatie richten we ons vooral daarop. Ook wel het ‘in je kracht’ zijn of staan. Creativiteit, verbeeldingskracht en visie zijn doorgaans resultanten van deze actieve vorm van meditatie.

  Stilte en rust

  Bekend bij velen die mediteren; een receptieve staat van ‘zijn’ waarbij we onze gedachten tot rust proberen te brengen. We komen daarbij in aanraking met ons onderbewustzijn. Deze passieve vorm van meditatie toont ons vaak eerst hoe druk onze gedachten zijn alvorens rust te ervaren.

  2 basisvormen van meditatie - meditatie - Edwin van der Hoeven

  Edwin & meditatie

  Mijn eerste aanraking met meditatie was via het Boeddhisme in 1993. Snel daarna begon ik mijn spirituele honger ook te vullen met de boeken van Krishnamurti. Het draaide daarbij voor mij om één ding: zelf-realisatie.

  Na vele jaren studie, retraites en bijzondere mystieke ervaringen realiseer ik me des te meer hoeveel ik nog niet weet. Er is geen einddoel, er is slechts een pad. Je loopt erop en verwonder jezelf, keer op keer!

  Je ademhaling als kompas

  Van essentieel belang bij alle vormen van meditatie is de ademhaling. Ben je gespannen of gestressed, dan adem je sneller als wanneer je bijvoorbeeld slaapt. De ademhaling geeft dus aan hoe onze gemoedstoestand is maar is daardoor dus ook een stuurmiddel om tot rust te komen. Pranayama yoga is een vorm van ademhalingsbeoefening. Ik baseer mijn kennis en ervaring o.a. ook op de Kriya Yoga en de in de yoga bekende Ujjayi ademhaling.

  Affirmaties: een positieve instelling

  Ben je wel eens op reis geweest naar Zuid- Oost-Azie dan herken je vast wel die mooie spreuken of mantra’s. Een mantra is een middel om je gedachten bezig te houden en te focussen op de meditatie waarbij je veelal je respect naar een spiritueel leraar of meester uitspreekt. Eenzelfde manier is het gebruik van affirmaties, wel bekend bij mensen die The Secret hebben gelezen. Een affirmatie is een positieve vaststelling;

  • dus niet: “ik zou wel gelukkiger willen zijn“,
  • maar: “ik ben gelukkig

  Er zijn vele soorten affirmaties en graag deel ik met jullie een zeer effectieve en eenvoudige manier om affirmaties te introduceren in je meditatie.

  Om Ah Hum Benza Guru Padme Hum
  Share on facebook
  Share on twitter
  Share on linkedin
  Share on tumblr
  Share on email
  Share on print
  We zijn geen materie, eerder leegte
  jezelf leren kennen
  Edwin

  Nu is alles anders

  Het denken is de aanjager van duale waarneming, de ademhaling daarentegen geeft je de ruimte om in contact te komen met het hogere zelf. Meditatie is leren loslaten, is zijn in het Nu. Het Nu kent geen ruimte en tijd, geen jij en ik. In het Nu is alles één!

  Lees verder »
  HSP en sensitiviteit
  Levensvisie
  Spirituele ontwikkeling
  (Trance-) Healing
  Mediumschap
  Meditatie
  Meer te weten komen?