" " ofwel Leegte

" " ofwel Leegte

" " ofwel Leegte

Het boeddhisme spreekt over Leegte, het inzien van Leegte. Het koste me enige tijd om dit principe in te zien want het strookt niet met alle beeldvorming zoals we deze in de westerse wereld hebben opgebouwd. Wat is Leegte precies en wanneer spreek je over Leegte? Leegte heeft bijvoorbeeld te maken met onze mening over zaken, ons oordeel. Oordelen doen we de hele tijd, continue vinden we íets van iets. Maar wat wij vinden, vindt een ander dat ook?

Die leraar wiskunde, wat een ongelooflijke eikel is dat toch.

Mijn vader is de liefste papa van de hele wereld.

Hebben we het hier over dezelfde persoon? Waarom niet! Want de leraar is een liefhebbend huisvader, zorgzaam en geduldig voor zijn kinderen. Dit is Leegte! Ons oordeel zegt niets over de waarheid, over dat wat werkelijk is. Ons oordeel is een uiting van onze eigen mentale verstoringen. We vertroebelen de waarheid met ons verlangen, onze aversie en onze onwetendheid. Daarom beoefend een boeddhist mededogen, compassie. Iemand accepteren zoals hij werkelijk is, is uiteindelijk iemand zien zonder oordeel. Iemand of iets zien vanuit de Leegte van je bestaan, wat een rijkdom!

Bovenstaande is een voorbeeld of interpretatie vanuit het boeddhisme, maar ook het christendom heeft verwijzingen naar Leegte. Prediker spreekt in zijn schriften over ijdelheid. IJdelheid is een schrale vertaling van het Hebreeuwse woord ‘hevel‘, wat wind of lucht betekent. Je mag stellen dat ijdelheid, het najagen van lucht of leegte, je niets zal opleveren.

In een meditatie kun je dit principe echter heel mooi gebruiken, want in de basis richt je je altijd op je ademhaling. Je ademt lucht in wat je lichaam zo hard nodig heeft, maar slechts door het weer los te laten, uit te ademen, ben je weer in staat een nieuwe teug lucht in te ademen. Probeer zo ook je oordelen los te laten, laat het denken los en zie de Leegte.

gezien worden

Wie niet weg is, is gezien!

Verstoppertje spelen, wie vond het als kind niet leuk? Maar ook als volwassene ben… of was ik in staat om verstoppertje te spelen. Ik kon het altijd wijten aan mijn sterrenbeeld De Schorpioen; het mysterieuze diertje wat graag verstopt zit in de kleinste hoekjes en kieren en ongezien wil blijven. En dat was ook mijn grote uitdaging, want hoe blijf je ongezien met een lengte van bijna 2 meter? Nu ben ik natuurlijk niet meer die onzekere puber met jeugdpuistjes, een mat in mijn nek en gebogen schouders. Maar toch, gezien worden hoefde niet zo nodig.

Lees verder »

Nieuwsbrief

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Luister hier je dagelijkse meditatie

Vind deze meditatie ook op WE ARE ONE (we-are-one.io)

Veel mensen hebben de gratis Kruin Chakra resonantie meditatie gedownload om mee te mediteren tijdens volle maan. Wist je dat de stand van de maan een relatie heeft tot de Chakra’s? En er daarom 7 verschillende resonantie meditaties zijn, eentje per Chakra.

Deze pop-up toont de meditatie die hoort bij de huidige stand van de maan.

HSP en sensitiviteit
Levensvisie
Spirituele ontwikkeling
(Trance-) Healing
Mediumschap
Meditatie
Meer te weten komen?