Het boeddhisme spreekt over Leegte, het inzien van Leegte. Het koste me enige tijd om dit principe in te zien want het strookt niet met alle beeldvorming zoals we deze in de westerse wereld hebben opgebouwd. Wat is Leegte precies en wanneer spreek je over Leegte? Leegte heeft bijvoorbeeld te maken met onze mening over zaken, ons oordeel. Oordelen doen we de hele tijd, continue vinden we íets van iets. Maar wat wij vinden, vindt een ander dat ook?
Die leraar wiskunde, wat een ongelooflijke eikel is dat toch.
Mijn vader is de liefste papa van de hele wereld.
Hebben we het hier over dezelfde persoon? Waarom niet! Want de leraar is een liefhebbend huisvader, zorgzaam en geduldig voor zijn kinderen. Dit is Leegte! Ons oordeel zegt niets over de waarheid, over dat wat werkelijk is. Ons oordeel is een uiting van onze eigen mentale verstoringen. We vertroebelen de waarheid met ons verlangen, onze aversie en onze onwetendheid. Daarom beoefend een boeddhist mededogen, compassie. Iemand accepteren zoals hij werkelijk is, is uiteindelijk iemand zien zonder oordeel. Iemand of iets zien vanuit de Leegte van je bestaan, wat een rijkdom!
Bovenstaande is een voorbeeld of interpretatie vanuit het boeddhisme, maar ook het christendom heeft verwijzingen naar Leegte. Prediker spreekt in zijn schriften over ijdelheid. IJdelheid is een schrale vertaling van het Hebreeuwse woord ‘hevel‘, wat wind of lucht betekent. Je mag stellen dat ijdelheid, het najagen van lucht of leegte, je niets zal opleveren.
In een meditatie kun je dit principe echter heel mooi gebruiken, want in de basis richt je je altijd op je ademhaling. Je ademt lucht in wat je lichaam zo hard nodig heeft, maar slechts door het weer los te laten, uit te ademen, ben je weer in staat een nieuwe teug lucht in te ademen. Probeer zo ook je oordelen los te laten, laat het denken los en zie de Leegte.