" " ofwel Leegte

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on email
Edwin van der Hoeven

Edwin van der Hoeven

Geboren in november 1974 in 's-Gravenzande, heel veel van de wereld gezien, bijzondere ervaringen mogen ontvangen en nog steeds knetter verliefd op Rati, mijn mooie partner.

Nieuwsbrief

Dansk DA Nederlands NL English EN
Français FR Deutsch DE Italiano IT
Norsk bokmål NO Português PT Español ES

" " ofwel Leegte

" " ofwel Leegte

Het boeddhisme spreekt over Leegte, het inzien van Leegte. Het koste me enige tijd om dit principe in te zien want het strookt niet met alle beeldvorming zoals we deze in de westerse wereld hebben opgebouwd. Wat is Leegte precies en wanneer spreek je over Leegte? Leegte heeft bijvoorbeeld te maken met onze mening over zaken, ons oordeel. Oordelen doen we de hele tijd, continue vinden we íets van iets. Maar wat wij vinden, vindt een ander dat ook?

Die leraar wiskunde, wat een ongelooflijke eikel is dat toch.

Mijn vader is de liefste papa van de hele wereld.

Hebben we het hier over dezelfde persoon? Waarom niet! Want de leraar is een liefhebbend huisvader, zorgzaam en geduldig voor zijn kinderen. Dit is Leegte! Ons oordeel zegt niets over de waarheid, over dat wat werkelijk is. Ons oordeel is een uiting van onze eigen mentale verstoringen. We vertroebelen de waarheid met ons verlangen, onze aversie en onze onwetendheid. Daarom beoefend een boeddhist mededogen, compassie. Iemand accepteren zoals hij werkelijk is, is uiteindelijk iemand zien zonder oordeel. Iemand of iets zien vanuit de Leegte van je bestaan, wat een rijkdom!

Bovenstaande is een voorbeeld of interpretatie vanuit het boeddhisme, maar ook het christendom heeft verwijzingen naar Leegte. Prediker spreekt in zijn schriften over ijdelheid. IJdelheid is een schrale vertaling van het Hebreeuwse woord ‘hevel‘, wat wind of lucht betekent. Je mag stellen dat ijdelheid, het najagen van lucht of leegte, je niets zal opleveren.

In een meditatie kun je dit principe echter heel mooi gebruiken, want in de basis richt je je altijd op je ademhaling. Je ademt lucht in wat je lichaam zo hard nodig heeft, maar slechts door het weer los te laten, uit te ademen, ben je weer in staat een nieuwe teug lucht in te ademen. Probeer zo ook je oordelen los te laten, laat het denken los en zie de Leegte.

Lees ook de andere inspiraties

Foto; Emily Campbell op Unsplash

De kunst van meditatie

Realisatie is niet gebonden aan geloof of religie, aan bidden of een meditatie techniek, aan een God of spirituele wereld. Realisatie ligt in handbereik van de beschouwer. De kunst van meditatie ligt in haar eenvoud en dat maakt het juist zo moeilijk.

Lees verder »

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HSP en sensitiviteit
Levensvisie
Spirituele ontwikkeling
(Trance-) Healing
Mediumschap
Meditatie
Meer te weten komen?