Op de bestemming van je sensitiviteit aankomen

op de bestemming van je sensitiviteit aankomen
~ Sensitiviteit is een kompas om richting te geven naar jouw bestemming, naar die momenten dat je jezelf volledig mag zijn. Hoog sensitiviteit is een creatieve kracht, een inlevings- en voorstellingsvermogen dat geen grenzen kent. Laat het daarom zien waar het gewaardeerd wordt en wees voorzichtig dat anderen er niet overheen walsen met lomp gedrag of domme opmerkingen.~

Onderwerpen

Ik luister naar “Sphere of Innocence” van Allan Holdsworth, de tranen vinden hun weg over mijn wangen – de muziek van Allan, in het bijzonder dit nummer, raakt me zo diep in mijn ziel. Ergens waar ik weinig mensen toesta te komen, misschien wel niemand. Alleen ik zelf mag er af en toe een kijkje nemen, sta ik mezelf toe zo diep naar binnen te gaan en te voelen. Wie ik ben, wat ik wil uitdragen, mijn licht en liefde. Mijn kwetsbaarheid en sensitiviteit. Misschien herken je dit zelf ook wel; dat het niet veel uitmaakt dat een ander je niet volledig kent, maar sta je je toe jezelf wel echt te kennen? 

Is sensitiviteit een zwakte?

Ik ben ondertussen 45 jaar en nog steeds leer ik mezelf dagelijks kennen, al kwam daar recentelijk een mooie beweging in. Het hele begrip van Hoog Sensitiviteit, hsp-er zijn is me nooit vreemd geweest maar ik voerde daarbij altijd het onderwerp mediumschap aan. Maar hoog sensitiviteit heeft daar niet perse iets mee te maken. Je kunt hoog sensitief zijn en geen medium, maar een medium is doorgaans wel hoog sensitief. Mediumschap was voor mij tastbaar, en is het geworden door de vele consulten, maar het idee van ‘hoog sensitief zijn’ bleef altijd in de schaduw. Ik zag dat toch meer als een zwakte. Misschien herken je dit zelf ook wel dat je dan teruggrijpt op wat anderen tegen je of over je zeiden; doe gewoon, doe niet zo overgevoelig, kom op je bent een …… en ga maar door. 

Laat je verdediging zakken

Je ziet al wat er gebeurt; je spiegelt anderen! Dit is ook waarom transactionele analyse zo’n krachtige methodiek is want het kijkt naar de verschillende rollen die je speelt. Misschien behandel je jezelf wel als je vader of moeder en hoor je dat stemmetje in je achterhoofd sturen wat je moet doen en hoe je je moet voelen. Wordt het niet eens tijd toe te geven aan wie je werkelijk bent? Dit is geen gemakkelijk proces kan ik je zeggen. Want al die lagen en gedragingen die je zo bekend zijn, zijn misschien alleen maar ter verdediging en bescherming van je eigen kwetsbaarheid en sensitiviteit. Maar dient dit gedrag je nog wel? 

Wat wil jij en waar heb jij behoefte aan?

Makkelijker gezegd dan gedaan! Om te ontdekken wat jij wilt moet je diep in jezelf gaan graven, zoals ik veelal doe met muziek. Ik pak mijn gitaar op of luister naar artiesten die me heel diep raken. Het gaat er dan niet om waarom, maar simpelweg dat het gebeurt! Je kunt geraakt worden door de blauwe lucht, een wolk, een bloem, een vlinder etc.. Want als je geraakt wordt, dan kom je in aanraking met je kwetsbaarheid en dat is wat nodig is om ter erkennen wat jij nodig hebt in het leven. Je kunt dan stil luisteren naar je eigen behoeften en je sensitiviteit gebruiken om te voelen wat goed is voor jou. 

Zorg dat je je veilig voelt

Wanneer je hoog sensitief bent dan is dit een hele opgave. Niet alleen voel je alles intenser, het lijkt daardoor dus ook of die muur die je mag laten zaken zwaarder en dikker is dan voor anderen. De beloning is groot, maar het vergt ook veel van je omdat je sensitiviteit alles wat je voelt onder een vergrootglas legt. Dus NEE! Je stelt je niet aan! Ik kan niet uitleggen dat ik moet huilen om een nummer van Holdsworth wat ik al zo ontzettend vaak gehoord heb; maar dat hoeft ook niet. Dat liedje is als een sleutel die een deur opent naar mezelf, mijn diepste meest innerlijke wezen. De muziek geeft mij veiligheid en zo mag jij ook uit gaan vinden wat voor jou veilig is om naar binnen te kunnen gaan. 

Laat je sensitiviteit richting bepalen

Op dit soort momenten vraag ik me ook altijd af; zou ik niet altijd zo kwetsbaar kunnen zijn, zo openstaan voor het leven. Het liefst zou ik volmondig ‘ja‘ willen antwoorden maar dan is er toch ook weer een stukje angst wat omhoog komt. Want hoog sensitiviteit betekent ook dat je een uitzondering op de regel bent; je bent letterlijk anders dan de 80% van de bevolking die het niet is. De massa weet niet hoe het is om hoog sensitief te zijn en bedenk dus ook; als jij al moeite hebt om jezelf te zijn, hoe moeten zij daar dan mee omgaan? Mijn sensitiviteit is daarom ook een kompas om richting te geven naar mijn bestemming, naar die momenten dat ik mezelf volledig mag zijn. 

Soms is dat met muziek, maar steeds vaker ook met mensen en zelfs dieren die me wel aanvoelen en ruimte geven zodat ik mezelf kan zijn. Want hoog sensitiviteit is een creatieve kracht, een inlevings- en voorstellingsvermogen dat geen grenzen kent. Laat het daarom zien waar het gewaardeerd wordt en wees voorzichtig dat anderen er niet overheen walsen met lomp gedrag of domme opmerkingen. Jij mag er zijn en je sensitiviteit mag een plek krijgen in je leven!

20% van de mensen zijn Hoog Sensitief... misschien jij ook wel.

Je voelt zaken haarscherp aan en merk dat je anders reageer op situaties dan de meeste mensen. Op het werk of in een relatie kun je als Hoog Sensitief Persoon soms niet begrepen worden. Maar het begint bij jezelf. Snap je zelf al wat het betekent om hoog sensitief te zijn en dit niet als last maar als kracht te ervaren? Ik help je graag verder. 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Luister hier je dagelijkse meditatie

Vind deze meditatie ook op WE ARE ONE (we-are-one.io)

Veel mensen hebben de gratis Kruin Chakra resonantie meditatie gedownload om mee te mediteren tijdens volle maan. Wist je dat de stand van de maan een relatie heeft tot de Chakra’s? En er daarom 7 verschillende resonantie meditaties zijn, eentje per Chakra.

Deze pop-up toont de meditatie die hoort bij de huidige stand van de maan.

Toont de agenda niet, klik dan op deze link! (de link opent in een nieuw venster)

HSP en sensitiviteit
Levensvisie
Spirituele ontwikkeling
(Trance-) Healing
Mediumschap
Meditatie
Meer te weten komen?