Plan B – Bitcoin de toekomst van ons

Bitcoin

Onderwerpen

Dit artikel is géén financieel advies en presenteert slechts mijn enthousiasme voor Bitcoin en de digitale revolutie. Ik bezit zelf Bitcoin en als je de link gebruikt naar Bitvavo om Bitcoin te kopen dan betaal je de eerste week geen transactiekosten over de eerste 1000 euro. De link bevat een affiliate referentie (https://bitvavo.com/?a=2E11CA1ABF) waarvoor ik een kleine vergoeding krijg.

Wellicht heb je mijn video’s gezien over Bitcoin (klik hier). Bitcoin is een revolutionaire technologie waarbij een ‘store of value’ wordt gecreëerd op basis van complexe berekeningen die decentraal op een netwerk van servers worden uitgevoerd. Deze berekeningen hebben ten doel om de transacties met Bitcoin vast te leggen, te versleutelen en vast te leggen in een reeks van ‘blokken’ die naderhand niet meer te wijzigen zijn maar wel door iedereen ingezien kunnen worden.

inhoudsopgave

Een Bitcoin ‘minen’ is zeer complex

Bij het berekenen van deze transactie blokken komt veel computer kracht kijken aangezien de complexiteit hoger wordt naargelang het gebruik van Bitcoin groter wordt. Hieruit blijkt één van de ingenieuze fundamentals van Bitcoin. De moeilijkheidsgraad neemt toe als het gebruik toe neemt van de technologie. Deze moeilijkheidsgraad houd het netwerk stabiel want het zorgt ervoor dat het nog moeilijker wordt om een poging te doen het netwerk te hacken.

Bitcoin is schaars en dwingt tot efficiency

De ‘miners’ die de blokken maken en dus veel kosten maken voor computers en elektriciteit krijgen een vergoeding die bestaat uit twee elementen; de kosten die je als gebruiker moet betalen om een transactie te doen, en voor elk block krijgt een miner een aantal Bitcoin wat ongeveer elke 4 jaar gehalveerd wordt; de ‘halving’. Dit zorgt ervoor dat Bitcoin én schaars is (max 21 miljoen Bitcoin kunnen gemined worden) én dat de miners continue op zoek moeten naar efficiëntere methoden om kostendekkend te kunnen werken.

Bitcoin is géén betaalmiddel

Het is eigenlijk een misverstand om te denken dat Bitcoin een betaalmiddel zal zijn. Elke 10 minuten wordt er een block ‘gemined’ en moet je op bevestiging van het netwerk wachten dat het allemaal akkoord is. Dit zorgt ervoor dat het netwerk stabiel en veilig is maar ook dat de mensen bij de kassa best ongeduldig kan worden. Je ziet dus lagen op Bitcoin ontwikkeld worden om de dagelijkse transacties mee te kunnen doen; Layer 1 en 2 toepassingen.

Satoshi Nakamoto

Je ziet dan ook dat Bitcoin meer vergeleken kan worden met goud; een stabiele, deelbare, uitwisselbare eenheid van waarde. Bedenk daarbij ook dat 1 Bitcoin bestaat uit 100.000.000 satoshi’s. Het ligt meer voor de hand dat we in de toekomst praten over satoshi’s als we een transactie willen doen. Waarom satoshi’s? Satoshi Nakamoto is de tot op heden anonieme uitvinder van Bitcoin.

Hoe kun je Bitcoins kopen en bezitten?

Bitcoins kun je niet bij de gewone bank kopen want je kiest er met Bitcoin voor om (idealiter) je eigen bank te zijn. Bitcoins zijn digitale bestanden die jouw bezit zijn wanneer je de sleutel ertoe hebt. Dit klinkt misschien ingewikkeld maar is het niet. Wanneer je zelf Bitcoin wilt kopen en in eigen beheer wilt bewaren dan zul je een ‘wallet’ moeten hebben en de sleutel tot deze wallet. mmmm.. nog steeds een beetje vaag misschien. In het kort komt het erop neer dat je een usb stick hebt waarop een speciale chip zit die een sleutel bevat. Doordat jij de eigenaar bent van deze usb stick ben jij ook de enige die bij de Bitcoins kan. Meer weten of zelf een usb sleutel kopen; klik hier om naar de website van Ledger te gaan. Teveel gedoe?

Bitcoins kopen en bewaren bij een derde partij

Ze zeggen wel eens; als je de sleutel niet zelf bezit, bezit je niet je Bitcoin. Tja, zo werken banken ook; je vertrouwd de bank dat hij je geld goed beheert en jou toegang geeft ertoe. Maar stel; je wilt Bitcoins kopen maar niet alles zelf moeten beheren. Dan zijn er gelukkig voldoende alternatieven.

Een exchange waar ik zelf Bitcoin koop en beheer is Bitvavo. Je kunt er ook andere crypto munten kopen zoals Ether, ADA en ChainLink; dit is geen advies maar ik wil wel kenbaar maken dat ik deze persoonlijk erg interessant vind. Op Bitvavo kun je de cryptomunten kopen maar ze hebben ook een geavanceerd deel waar je kunt handelen ermee en zo met koerswisselingen kunt traden. Aanmelden bij Bitvavo is vrij eenvoudig, volg de stappen en in no-time kun je handelen. Hoe kun je nu het beste een portfolio opbouwen met Bitcoin en/of andere cryptomunten?

Dollar Cost Averaging

Dollar wat? Je zult waarschijnlijk in het nieuws regelmatig hebben gehoord dat de koerst van Bitcoin omhoog schiet om vervolgens weer scherp te dalen. Dit heet volatiliteit en is een bekend fenomeen in het handelen met aandelen of cryptomunten. Je wilt dus niet op de ene dag 500 euro aan crypto’s kopen om die vervolgens te zien dalen met 30% de volgende dag. (ja, het gebeurt!) Het antwoord is DCA, ofwel Dollar Cost Averaging. Het is eigelijk een heel simpel en logische manier van beleggen.

In plaats van in één keer 500 euro te betalen, betaal je 10 x 50 euro over een periode van 10 weken. De koers zal tussen door een keer stijgen en dan betaal je wat meer voor je coins, daarna daalt hij en koop je juist weer meer coins met dezelfde 10 euro. Op die manier beperk je het risico op plotselinge koersschommelingen.

Wat als de koers volledig instort?

Nog een laatste advies; beleg wat je kunt verliezen. In december 2017 zaten we in een enorme bull-run, de prijzen schoten naar de 20.000 euro per Bitcoin. Fast forward naar 13 maart 2020, de koerst tikte 3850 euro aan per Bitcoin en op dit moment van schrijven (25 mei 2020) schommelt hij rond de 9400 euro per Bitcoin. Had je in december 2017 in je enthousiasme voor 200 euro gekocht dan zou je belegging in de laatste 3 maanden van dit jaar al een koersschommeling gezien hebben van 38,50 naar 94,00 euro. Kocht je op 13 maart echter bij voor 40 euro, dan zou die 40 euro nu bijna 100 euro zijn.

De kans dat de koers volledig instort net als olie onlangs deed zal niet snel gebeuren. Maar het is nog een heel volatiele munt in de 10 jaar dat hij bestaat dus koop met je verstand en koop met geld wat je kunt missen. Als hij in 10 jaar tijd van niets naar bijna 20.000 kan stijgen, bedenk dan eens wat Bitcoin kan doen als we het nog 10 jaar geven en de mensen er meer vertrouwd mee raken. 40.000 euro, 100.000 of zelfs 288.000 euro? Dat laatste lijkt onwaarschijnlijk, maar zelfs dan zou het totaal aan Bitcoin nog minder waard zijn dan het goud, terwijl Bitcoin heel veel betere eigenschappen heeft dan goud!

Nog vragen over Bitcoin?

Je kunt altijd contact opnemen met me. Ik ben geen financieel adviseur en ook dit artikel is geen financieel advies. Wel wil ik mijn enthousiasme erover delen en waar ik kan je helpen zelf ook wat Bitcoin aan te schaffen. Zelfs als je nu 0,01BTC koopt voor ongeveer 94 euro – het zou wel eens een heel leuk appeltje voor de dorst kunnen zijn over 10 of 20 jaar! Of dat Staatsloterij lot waar je elke maand niets mee wint.. al eens uitgerekend wat dat je de afgelopen jaren gekost heeft? Wat als je dat in Bitcoin belegd had 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Luister hier je dagelijkse meditatie

Vind deze meditatie ook op WE ARE ONE (we-are-one.io)

Veel mensen hebben de gratis Kruin Chakra resonantie meditatie gedownload om mee te mediteren tijdens volle maan. Wist je dat de stand van de maan een relatie heeft tot de Chakra’s? En er daarom 7 verschillende resonantie meditaties zijn, eentje per Chakra.

Deze pop-up toont de meditatie die hoort bij de huidige stand van de maan.

HSP en sensitiviteit
Levensvisie
Spirituele ontwikkeling
(Trance-) Healing
Mediumschap
Meditatie
Meer te weten komen?